Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pillermissbruket exploderar i Karlshamn - tre dödsfall i år

Publicerat fredag 18 augusti 2017 kl 04.50
"Komplement till cannabis och hasch"
(0:40 min)
En tablettburk som är öppnad med piller som trillar ur
1 av 3
Narkotikaklassade läkemedel blir allt mer populärt. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
Peter Valverius överläkare beroendeenheten landstinget Blekinge. Foto: Carina Melin
2 av 3
Peter Valverius överläkare beroendeenheten landstinget Blekinge. Foto: Carina Melin
Henrik Molin, enhetschef för vuxenenheten på Karlshamns kommun.
3 av 3
Henrik Molin, enhetschef för vuxenenheten på Karlshamns kommun. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Bara i år kan tre dödsfall kopplas till överdoser av så kallat syntetiskt heroin. Överläkaren på beroendeenheten kallar det för en epidemi.

Remiss efter remiss på allvarliga missbruksbehandlingar kommer in till landstinget, och framför allt handlar det om unga missbrukare i åldrarna 16 till 26 år.

– Eftersom det vi ser bara är toppen på ett isberg så tror jag att orden explosion och epidemi inte är fel, säger Peter Valverius, överläkare på beroendeenheten på landstinget.

Flera överdoser
När han i våras kunde koppla samman tre olika dödsfall i Karlshamns kommun med överdoser av narkotikaklassade läkemedel, slog han larm och kallade till ett möte med kommun och polis.

– Det är alltså ovanligt mycket, med tanke på att Blekinge har 156 000 invånare.

Preparat som är väldigt beroendeframkallande och som skapar stora problem.

Även socialvårdsarbetare i Karlshamn hade märkt av den drastiska ökningen. Henrik Molin är enhetschef på vuxenenheten i Karlshamn.

– Det är preparat som är väldigt beroendeframkallande och som skapar stora problem för vår målgrupp, säger han.

Syntetiska opioider
Oxikodon, Tramadol och Oxycontin är exempel på smärtstillande läkemedel som används inom vården. På senare år har de blivit populära som komplement till cannabis och hasch.

Det har också förekommit fall där patienter blivit beroende efter att läkare skrivit ut recept. Tabletterna är lugnande och har beskrivits som syntetiskt heroin.

– Framförallt så visas det i forskning att när patienter tar för mycket oxikodon så är det lätt för dem att kliva över till mycket starkare preparat som fentanyl och heroin, säger Peter Valverius.

Stort mörkertal
Tillsammans har kommunen och landstinget identifierat 45 till 65 ungdomar i Karlshamn som är i riskzonen, men mörkertalen är stora.

För att hantera situationen kommer beroendeenheten på Landstinget och Karlshamns kommun utöka sitt sammarbete och börja jobba i gemensamma lokaler.

Kan bero på psykisk ohälsa
Jenny Andersson är folkhälsostrateg på kommunen och hon vill jobba förberedande med att ge ungdomar bättre möjligheter att hantera sitt eget mående.

– I våra undersökningar ser vi att ungdomarna själva svarar att man tar droger för att man mår dåligt, säger hon.

– Man kan inte bara se problemet med narkotika användandet, utan vi måste titta på vad det är som gör att man tar steget att prova det här.

Kan va problem i hela länet
Peter Valverius har även han arbete framför sig, för det är inte bara i Karlshamn man märkt av en ökning av de här preparaten.

– Jag vore förvånad om det inte var fallet även i de andra kommunerna (i länet). Vi har för avsikt att sträcka ut en hand även till dem men det har vi inte hunnit ännu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".