Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.
Anna Ekström vet inte hur anslaget till kurser för asylsökande kommer se ut framöver. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ministern: Stödet kan minska

"Vet inte hur anslaget kommer se ut"
3:27 min

Det blir ingen kurs i svenska för asylsökande på Litorina Folkhögskola i Karlskrona i höst eftersom det saknas ekonomiskt stöd. Enligt gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström kan stödet till den här typen av kurser minska ytterligare kommande år.

Tidigare har kursen Svenska från dag ett fått ekonomiskt stöd genom folkbildningsrådet, men de pengarna är nu förbrukade. 

– I takt med att fler och fler får sina beslut om uppehållstillstånd så blir faktiskt behovet av just svenska för asylsökande mindre, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. 

När man pratar med folkbildningsrådet så menar de att det här bidraget har varit översökt. Är det rätt att minska det då? 

– Hur anslaget ser ut under kommande år vet vi inte riktigt. Vi kommer ha kvar ett behov av svenska från dag ett men min poäng är att det jättestora behovet som vi hade under 2016 blir mindre i takt med att folk får sina asylbeslut. 

Sökt Länsstyrelsens stöd. 

Litorina folkhögskola har även försökt ordna fram stöd genom länsstyrelsen som administrerar regeringens stöd för tidiga insatser för asylsökande. Det har dock inte gett resultat, eftersom det stödet inte är avsett för folkhögskolor. 

– En del av de anslagen som gäller nyanlända och asylsökande är skrivna på ett sånt sätt så att man bara kan söka pengar om man är en ideell förening eller en kommun, säger Anna Ekström. 

Är det inte ett problem att en aktör som tidigare arrangerat den här typen av utbildningar inte kan ta del av länsstyrelsens stöd? 

– En del anslag kan man göra den bedömningen att de ska vara vikta till ideella föreningar eller kommuner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".