två fordon på gata.
Foto: Josep Lago/AFP/TT.

Misstänkta dåden: Det här vet vi

Minst 13 personer dödades på Las Ramblas i centrala Barcelona. Ytterligare sex personer skadades flera timmar senare i Cambrils, söder om Barcelona, och fem misstänkta terrorister sköts ihjäl.

Barcelona

Vid 17-tiden på torsdagen kördes en skåpbil nedför turisttäta Las Ramblas i centrala Barcelona.

Minst 13 personer dödades och 100 skadades.

En explosion i ett hus i Alcanar 20 mil söder om Barcelona under natten till torsdagen, där en person dödades och en skadades, kopplas till attacken.

De skadade i Barcelona var från 24 länder, bland andra: Spanien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Argentina, Venezuela, Belgien, Australien, Ungern, Peru, Rumänien, Irland, Grekland, Kuba, Makedonien, Kina, Italien, Taiwan och Algeriet.

Inga svenskar finns bland de skadade och döda, enligt svenska UD.

Två män har gripits efter attacken i Barcelona. 

Föraren av skåpbilen i Barcelona har inte gripits.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet i Barcelona, via sitt propagandaorgan Amaq.

Cambrils

Åtta timmar efter attacken i Barcelona verkar en bil ha använts för att köra på människor på strandpromenaden i Cambrils. Det är oklart exakt vad som har hänt. Minst sex människor skadades, varav två allvarligt. Bland de skadade finns en polis som skadades lindrigt.

De misstänkta terroristerna stoppades i en poliskontroll och fem gärningsmän sköts ihjäl. Männen bar bombbälten, som polisen sedan sprängde sönder i en kontrollerad explosion.

Det är inte känt vilka de ihjälskjutna fem gärningsmännen i Cambrils var, men polisen utreder kopplingar till attentatet i Barcelona.

Cambrils ligger 12 mil söder om Barcelona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".