två kvinnor med ryggen vända mot kameran i solnedgång.
1 av 2
Olivia bor bara några minuter från La Rambla. Foto: Privat
Kvinnas ansikte med hav i bakgrunden.
2 av 2
I vanliga fall trivs Olivia Kumm väldigt bra i Barcelona men nu känner hon en viss rädsla. Foto: Privat

Asarumstjej var minuter från terrorattacken

"Man blir så chockad!"
2:06 min

Olivia Kumm befann sig i sin lägenhet när attentatet i Barcelona inträffade. Hon fick varnande sms från vänner om att hålla sig inomhus.

Minst 13 personer har dödats och minst 100 skadats, flera av dem allvarligt, vid ett misstänkt terrordåd i Barcelona. Sent på torsdagseftermiddagen körde en skåpbil in i en folkmassa på den populära gågatan La Rambla.

Olivia som bor i närheten valde att inte lämna lägenheten under hela torsdagen. Hon följde händelseförloppet i livesändningar på tv. 

– Vi stängde alla fönster och höll oss inne, säger hon. 

Chockad 
Under eftermiddagen så försökte Olivia komma i kontakt med sina kompisar i staden för att se att de var ok, vilket de var. Hon berättar att hon blev väldigt påverkad. 

– Man blir chockad och det är fruktansvärt. Man tänker på alla drabbade, säger hon. 

Skoldagen
Enligt uppgifter som Olivia tagit del av kommer lokaltrafiken i Barcelona kommer att komma igång igen någon gång på förmiddagen. Hon vet dock inte om hon kommer att åka till skolan. 

– Man vet inte riktigt hur man ska gå tillväga efter något sånt här. Jag är fortfarande rädd för att ge mig ut, säger hon.

Hon tror inte att hon kommer ändra på sitt liv i Barcelona utan ska försöka röra sig i staden som hon gjorde innan. Men Olivia Kumm kommer att vara mer uppmärksam när hon är ute på platser där det är mycket folk.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".