Viktor från Stockholm var en av de första studenterna som flyttade in i Lyckebyskolans gymnastiksal.
Viktor från Stockholm var en av de första studenterna som flyttade in i Lyckebyskolans gymnastiksal. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Studenterna har börjat flytta in i gymnastiksalen

"Det var lite kyligt nu på morgonen"
1:40 min

Nu har de första studenterna flyttat in i Lyckebyskolans gymnastiksal, som under hösten kommer att fungera som tillfälligt boende för hemlösa studenter.

Och det blev en kylig första natt på hårt underlag för Viktor från Stockholm som på måndag börjar på Blekinge tekniska högskolas civilingenjörsutbildning och Jens från Norrköping som ska läsa software engineering.

– Det regnade hela natten så det var lite kyligt nu på morgonen. jag skulle ha ordnat en säng men det har inte blivit av så det fick bli luftmadrass första natten, säger Jens.  

Var det så här du tänkte att det skulle bli när du bestämde dig för att flytta till Karlskrona?

– Inte från början. Men jag har vetat om ett tag att det skulle bli svårt att hitta en lägenhet, säger Jens. 

Ja, att det har varit svårt att hitta en bostad för de nya studenter som den här helgen kommer till Karlskrona är ingen överdrift.

Kan inte hyras ut
Läget på den redan ansträngda bostadsmarknaden har nämligen inte blivit bättre av att flera studentlägenheter just nu byggs om och därför inte kan hyras ut. Och när kommunen meddelade att man ordnat 40 nödbostäder åt hemlösa studenter i Lyckebyskolans gymnastiksal strömmade ansökningarna in.

Flyttar så snabbt som möjligt
Jens från Norrköping och Viktor från Stockholm lyckades få varsin plats i det tillfälliga boendet. Men helst blir de inte kvar så länge.

– Vi har möjlighet att stanna här till början av oktober. Men så fort jag hitta något annat så flyttar jag, säger Viktor. 

Har läget på bostadsmarknaden fått dig att att tveka på om du verkligen ska gå en utbildning i Karlskrona?

– Jag har inte tvekat men jag tror att andra kan ha gjort det. Jag tänker alltid att det ordnar sig tillslut, säger Jens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".