Kvinna lägger 200-kronorssedel i plånbok.
Skuldsanering gör det möjligt att betala av men ändå behålla en minimumnivå att leva på. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Allt fler ansöker om skuldsanering

Kronofogden: De är helt vanliga människor
2:19 min

Reglerna för hur man ansöker om skuldsanering har förenklats och sen förra året har antalet ansökningar om skuldsaneringar ökat kraftigt i hela landet.

– Tidigare behövde vi ha uppgifter om skuldbelopp och vem man var skyldig. Nu räcker det att man uppskattar själv och man kan ansöka elektroniskt, säger Elin Sironey, skuldsanerare på Kronofogden i södra Sverige.

Fördubbling sen i fjol
Fram till första juli i år hade Kronofogden tagit emot drygt 10 600 ansökningar om skuldsanering i landet, vilket är mer än dubbelt så många som under samma period i fjol.

Den största ökningen av ansökningar om skuldsanering har Kronobergs län haft, tätt följt av Värmland, Dalarna och Östergötland och därefter Blekinge på en femte plats.

Det stora intresset för skuldsanering beror enligt Kronofogdemyndigheten på att man sen förra året har gjort det enklare att ansöka, men även på att det numera är två månader avbetalningsfritt.

Då en skuldsanering görs får den som är skuldsatt, varje månad behålla en summa pengar som gör det möjligt att bo och äta, en slags minimumexistensnivå. Allt annat betalas in till Kronofogden som fördelar pengarna mellan de olika aktörerna som personen är skyldig pengar.

Avskrivs efter fem år
Det här görs vanligtvis under en femårsperiod, sen avskrivs ärendet, även om skulden fortfarande är obetald.

Men Elin Sironey på kronofogdemyndigheten tror inte att de förenklade reglerna kring sanering av skulder kommer att leda till att fler lyxkonsumerar.

– Det ska vara skäligt att få sanering. Vi tittar på vad man har gjort för att betala tillbaka innan man ansökte om sanering. Det är inte helt enkelt att få skuldsanering, även om det är enkelt att ansöka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".