DNA-märkning i en liten flaska med klistermärke.
Foto: Emil Langvad/TT

Tjuven gäckas av DNA-märkning

"I Sverige är det än så länge bara i sin linda"
1:42 min

Metoden att DNA-märka stöldbegärliga ägodelar har inte slagit stort hos gemene man. Detta trots att den har visat resultat bland lantbrukare och båtklubbar.

– Jag tycker inte vi har nått ut riktigt till privatpersoner. Det får vi ta på oss i branschen, att vi inte marknadsfört det på ett tillräckligt bra sätt, säger Mats Svensson, skadechef på Länsförsäkringar i Blekinge.

DNA-märkning innebär precis som namnet antyder att märka något med DNA. I vissa produkter används även mikropunkter. Vätskan är osynlig för ögat och tillhör en specifik kod för just den ägaren. Skulle märkta tillhörigheter stjälas kan polisen enkelt hitta ägaren i en svenskt och internationell databas. 

Den utvecklades av poliser på Scotland Yard under början av 2000-talet men har funnits på svensk marknad i tre-fyra år.

Gör det svårare för tjuven
Lantbrukare och båtägare har framförallt anammat stöldskyddet, berättar Stöldskyddsföreningen (SSF) och försäkringsbolaget. Men hos den stora mängden har det inte slagit igenom än. 

– I Sverige är det än så länge bara i sin linda. Det finns ett antal lyckade projekt inom bostadsområden, kommuner och framförallt båtklubbar. Det har inte spridits riktigt till gemene man, säger Robert Ytterberg, produktansvarig för DNA-märkning på SSF.

Polisens godsspanare berättar att det är sällan de får in stulet god som är märkt med DNA. Orsaken enligt Ytterberg kan vara att informationen inte riktigt nått ut. 

Nu ska Länsförsäkringar rikta produkten mer mot privatpersoner.

– Det är bara till att jobba på det och försöka göra det bättre. Vi måste ju hela tiden göra det svårare på denna marknaden, detta gör det även svårare för tjuven att själv avyttra det, säger Mats Svensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".