Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Golvet i ubåtshallen spricker

Publicerat torsdag 24 augusti 2017 kl 05.00
"Krackeleringen är vårt stora problem"
(2:33 min)
Anders Magnusson på Statens fastighetsverk i Ubåtshallen.
1 av 5
Anders Magnusson på Statens fastighetsverk i Ubåtshallen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.
Sprickorna i golvet växer.
2 av 5
Sprickorna i golvet växer. Foto: Spricka i ett trappsteg i Ubåtshallen.
Ljusare nyans i golvet där ett hål spacklats igen.
3 av 5
Här har ett hål spacklats igen. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.
Spricka i ett trappsteg i Ubåtshallen.
4 av 5
Spricka i ett trappsteg i Ubåtshallen. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.
Marinmuseum bygget av ubåtshallen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
5 av 5
Golvet i den nya ubåtshallen spricker. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Betonggolvet i Marinmuseums ubåtshall i Karlskrona spricker - och de blir fler och fler. Experter utreder nu varför. Men vem som ska betala är fortfarande oklart.

Turisterna promenerar runt i bara tre år gamla ubåtshallen i Karlskrona och ett mummel av polska, engelska och franska röster hörs.

Haft läckage
Utanför piskar regnet och hade vinden bara legat på lite annorlunda så hade vattnet börjat läcka i vid de stora fönsterpartierna i det sydvästra hörnet. Men vädrets makter vill annorlunda och det är torrt i hörnet idag.

– Vi har haft läckage här som vi har försökt åtgärda. Men det är fortsatta problem vid vissa vindförhållanden, säger Anders Magnusson, förvaltningsområdeschef på Statens fastighetsverk som äger byggnaden.

Bitar har lossnat
Men det största problemet just nu är att det översta lagret betong, alltså själva golvet, spricker. Överallt i ubåtshallen syns nät av tunna sprickor i golv och i trappsteg.

Bitar lossnat
På något ställe har golvet spruckit så mycket att bitar lossnat och spacklats igen i en ljusare nyans. Och sprickorna blir fler och fler, men varför är oklart.

– Sannolikt är det något fel när man lagt på det här tunna lagret hårdbetong. Antingen att underlaget inte har förberetts på rätt sätt eller att det är något fel på materialet. Jag vet inte men vi ska ta reda på det, säger Anders Magnusson.

Byggaranti
En oberoende konsult har fått i uppdrag att ta reda på varför golvet spricker. Och framför allt - vem som ska betala.

För trots att Marinmuseums ubåtshall har en byggaranti på fem år så kan det blir så att Statens fastighetsverk, som äger byggnaden, får stå för kostnaden.

– Om vi har beskrivit det fel eller gjort fel i upphandlingen så kan det belasta oss, även om jag inte tror det, säger Anders Magnusson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".