Anette Skåre och Jonas Lööf framför en elbil.
Anette Skåre som är anställs i kommunen tycker avtalet låter intressant. Jonas Lööf var med och informerade om det. Foto: Lena König/Sveriges Radio.

Karlshamns kommunanställda ska dela på elbilar

"Ju fler som använder den desto billigare blir det"
1:07 min

Idag presenterar Karlshamns kommun ett nytt elbilsavtal.

Avtalet innebär att anställda ska kunna leasa elbilar och använda dem privat, men när de exempelvis kört dem till jobbet ska kollegorna kunna använda dem i tjänsten också. Ju fler som använder den, desto lägre blir avgiften. 

Står stilla mycket
Projektledaren Jonas Lööf från Green Charge Sydost som är en av aktörerna i avtalet berättar att denna typ av avtal inte finns någon annanstans, men att flera kommunen nu ansluter sig till projektet. 

– Många bilar står stilla 23 timmar om dygnet och kostar ändå väldigt mycket pengar. Detta blir en sorts delningsekonomi so kommer att sänka kostnaderna för alla inblandade, berättar han. 

Nyfiken på att testa
Anette Skåre som är anställd som arbetsterapeut inom Karlshamns kommun har gått på dagens informationsträff i Rådhuset. Och hon tror att hon kommer nappa. 

– Det låter intressant. Vi har funderat på en elbil hemma men det är ju dyrt. Så nu kanske man kan få chansen att prova på, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".