Uppfiskad gädda hålls upp.
1 av 2
Små och stora gäddor blir allt färre. På vissa platser har bestånden i princip försvunnit. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Man fiskar med spö.
2 av 2
Foto: TT.

Oenigt om gäddans framtid

"Klart vi blir oroliga med högre uttag och högre sportfisketryck"
3:36 min

Länsstyrelsen menar att gäddan är i fara. Men sportfiskare och yrkesfiskare ser saken annorlunda. Samtidigt pågår en intressekonflikt mellan parterna för att bevara gäddan i Blekinge.

Det yrkesmässiga fisket av gädda har de senaste åren ökat oerhört. 2010 var uttaget endast fem ton.

Förra året hade den siffran stigit till 54 ton, varav 41 ton var fisk från Blekinge. Fyra av fem gäddor som fiskas upp av yrkesfisket kommer alltså från Blekinge, enligt siffror från länsstyrelsen.

Samtidigt har fritidsfisket, där sportfiske ingår, efter gädda ökat i popularitet vilket satt ännu mer press på arten.

– Det är den här snabba ökningen. Vi har inte kontroll, vi har inte koll på vad som händer med bestånden, hur stort är bestånden av gädda här? Det är många intressenter i det här, det är en väldigt röra. Så det det är klart vi blir oroliga med högre uttag och högre sportfisketryck, säger Martin Stålhammar, marinbiolog på Länsstyrelsen i Blekinge.

Olika syn på bestånden
Länsstyrelsen menar på att gäddan är i fara. Små och stora individer har drastiskt blivit färre. I vissa områden har bestånden nästan försvunnit. 

– Vi har rekryteringsstörningar på vissa platser, när man ser nergången i stora och små individer oroas man.

Sportfiskare och yrkesfiskare menar på att gäddbestånden är livskraftiga och att det finns gott om fisk.

– Vi ser en ökning, definitivt de senaste åren. Förra året tog vi upp strax över 40 ton och det på max tio yrkesfiskare som fiskar gädda, säger Stefan Smålander, yrkesfiskare. 

– Man har relativt eller väldigt starka bestånd, vissa områden har mer fisk än andra men faktum kvarstår det ser mycket bättre ut här än resten av Östersjöns kust, säger Markus Lundgren, Sportfiskarnas fiskevårdschef. 

Kolliderande intressen 
De tre parterna har tidigare i år vår närmat sig nya överenskommelser för att bevara gäddan. 

– Alla parter är med på att vi borde göra någonting men vad som ska göras är lite svårare att komma överens, säger Martin Stålhammar.

De vill ha förbud och ta bort yrkesfisket, motarbeta oss helt enkelt.

Yrkesfisket vill inte ha fler förbud, något de menar att sportfiskarna försöker få igenom. 

– De vill ha förbud och ta bort yrkesfisket, motarbeta oss helt enkelt. Allt handlar om förbud men vi har tillräckligt med sådant i branschen, vi behöver inte fler, säger yrkesfiskaren Stefan Smålander. 

– Vi tycker kanske olika om hur resurserna ska hanteras. Det vi är oroliga över från förbundets sida är att det är ett kraftigt uttag på en icke kvoterad art, säger Markus Lundgren. 

Förslag på förändring
Inom kort ska länsstyrelsen lägga fram förslag på hur gäddan ska bevaras i Blekinge. Då gäddan beskrivs som "den viktigaste arten vi har längs Östersjökusten" är detta angeläget.

Fiskestopp, begränsningar och fredningsområden är möjliga metoder.

– Hur vi ska förvalta, om fredningsområden är den rätta metoden. Eller ska det vara fiskestopp, begränsa yrkesfisket, begränsa sportfisket. Det finns många, många trådar att dra i här, säger Martin Stålhammar. 

Huruvida de övriga två parter kommer se på förslagen återstår att se.

De nya förändringarna kan bli aktuella tidigast vid årsskiftet men troligen till nästa år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".