Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
bo lindman fårägare med skinnbit i handen
1 av 9
Bo Lindman med en bit skinn, det enda som finns kvar av hans lamm. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
vildsvinsdödad tacka
2 av 9
Besiktningen av den här tackan i Eringsbodatrakten visar att hon attackerades och dödades av vildsvin. Foto: LE CARLSSON
Man håller i stolpe i fårstängsel
3 av 9
Vildsvinet lyfte helt sonika upp en hörnstolpe och tog sig in i fårhagen. Besiktningsman Rune Håkansson från Kronoberg lyfter den uppdragna stolpen. Foto: LE CARLSSON
bo lindman fårägare
4 av 9
Bo Lindman tittar ner på den lilla berghäll dit fåren hoppat för att rädda sig. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
bo lindman fårägare Jakobstorp Tving nära
5 av 9
Bo Lindman med några av tackorna på Eneholmen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
får tittar i kameran
6 av 9
Några av tackorna på Eneholmen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Får på bete på en ö
7 av 9
Fåren följer efter när de fått mat. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
får på en holme
8 av 9
Eneholmen utanför Almö. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Ulf Rosander handläggare för jakt och vilt på länsstyrelsen Blekinge
9 av 9
Ulf Rosander är handläggare för jakt och vilt på länsstyrelsen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Bo är övertygad - vildsvinen tog hans lamm

"Ett vildsvin hade satt in snoken under staketet och lyft upp hörnstolpen och gått in"
3:55 min

Vildsvin har jagat och dödat lamm på en ö i Karlskronaskärgården. Det menar Bo Lindman som sedan 90-talet haft får på Eneholmen utanför Almö.

Länsstyrelsen arrenderar ut betet för att ön inte ska växa igen, och de senaste tre åren har Bo Lindman förlorat ett 30-tal lamm. Han är både ledsen och arg.

– Jag blir förbannad för att man har ju fött upp en vildsvinsstam som är alldeles för stor och matat enormt mycket och då blir det ju en onaturlig balans, säger han.

Idyll
Bo Lindman har arrenderat den idylliska lilla ön Eneholmen länge, men aldrig varit med om något sådant här tidigare. För tre år sedan försvann ett tiotal smålamm. Varje lamm är värt en tusenlapp, och eftersom det inte fanns några spår eller rester av lammen misstänkte Bo Lindman tvåbenta tjuvar.

Nästa år var det likadant igen, men då började han tvivla eftersom han sett två vildsvinssuggor med kultingar på ön. Och tidigt i somras blev han övertygad. Då hittade han en vettskrämd tacka med ett lamm som hade hoppat över till en bergknalle dit vildsvinen inte nådde. På andra sidan skrevan hittade han spår och avföring av vildsvin.

Inga bevis
Bo Lindman är medveten om att han inte har några bevis för det han säger eftersom han varken kallade på någon besiktningsman eller tog bilder, men han är övertygad. Det är däremot inte Ulf Rosander som är vilthandläggare på länsstyrelsen. Han tror att det kan vara räv eller örn som tagit lammen.

– Att vildsvin likt rovdjur aktivt skulle ha jagat friska lamm för föda har jag aldrig hört talas om och jag tror inte det är troligt, säger han.

Forskare stöder
Men Lasse Le Carlsson som är en av länsstyrelsens kontrakterade besiktningsmän är av rakt motsatt uppfattning. Han har vid flera tillfällen konstaterat att vildsvin jagat och dödat till och med vuxna får.

Och Lasse Le Carlsson får stöd av Gunnar Jansson som forskar om vildsvin på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Han säger att eftersom vildsvin tar rådjurskid så vore det inte konstigt om de tog lamm också. Och Le Carlsson tror att problemet kommer att öka.

Och Bo Lindman funderar på om det är någon mening att fortsätta.

– Jag har inte bestämt mig än men jag har starka tankar på att sluta, men det är inte så lätt när man har ett åtagande, säger Bo Lindman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".