Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Saknas: Runt hundra förtroendevalda

Publicerat onsdag 30 augusti 2017 kl 05.08
"Vi förbereder oss ett väljarstöd på mellan 30 och 40 procent"
(4:15 min)
Magnus Larsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Blekinge.
1 av 2
Magnus Larsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Blekinge. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Sverigedemokraterna Linda Amoretto och Björn Nurhadi.
2 av 2
Sverigedemokraterna Linda Amoretto och Björn Nurhadi. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Två partier ser ut att behöva många nya förtroendevalda efter nästa val. Och just nu pågår en intensiv jakt på blekingar som vill engagera sig i lokalpolitiken.

Det går bra för Centerpartiet just nu.

Enligt Sifos senaste opinionsundersökning skulle partiet få drygt 12 procent av rösterna om det var val idag. Det innebär att stödet för Centerpartiet nu är dubbelt så stort som i förra valet.

Intensiv jakt
Och i Blekinge där stödet för partiet varit ungefär lika stort som i riksdagsvalet vid de senaste valen pågår just nu en intensiv jakt på nya kandidater som vill representera partiet i kommuner och landsting.

– Än är inga röster lagda. Men men det kan kan bli så att vi behöver få in mellan 40 och 50 personer till som är redo att ta ett uppdrag, säger Magnus Larsson som är distriktsordförande för Centerpartiet i Blekinge.

Arbetar hårt
Och även Sverigedemokraterna vars väljarstöd enligt Sifo skulle öka från 12 till 18 procent om det var val idag arbetar just nu hårt för att få tag i blekingar som kan tänka sig att arbeta politiskt.

– Men vi förbereder oss på ett väljarstöd på mellan 30 och 40 procent. Traditionellt brukar Sifo undervärdera vårt väljarstöd i sina mätningar, säger Björn Nurhadi som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Blekinge. 

Behöver 18 ledamöter
Idag finns 23 centerpartister och 51 sverigedemokrater i länets kommun- och landstingsfullmäktige. Men om dagens opinionssiffror står sig skulle Centerpartiet behöva 18 fullmäktigeledamöter till och Sverigedemokraterna nio.

Till det kommer både ersättare i fullmäktige och ledamöter till nämnder och kommunala bolagsstyrelser. Och ska man tro de båda distriktsordförandena kan de båda partierna alltså komma att behöva runt hundra nya förtroendevalda i Blekinge. 

Håller utbildningar
För att få in fler i politiken håller just nu både Centerpartiet och Sverigedemokraterna utbildningar i hur politiskt arbete går till i praktiken och både Magnus Larsson och Björn Nurhadi tror att deras partier kommer att få tag på tillräckligt många nya som vill arbeta politiskt. 

Äldrefrågor
En av de blekingar som just nu är på väg in i politiken är sverigedemokraten Linda Amoretto från Karlshamn som vill arbeta med frågor som rör barn och äldre.

– Under hösten ska jag gå en utbildning som heter verktygslådan. Den är i tre steg. Sedan kommer en kurs i budgetarbete. Det finns hur mycket som helst att lära sig och det är en av de saker som jag tycker är roligast med politiken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".