Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Energidryck oroar föräldrar

Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 05.02
"Efter två klunkar rusade mitt hjärta"
(2:25 min)
Energidryck i mataffärer
1 av 2
Energidryck i mataffärer Foto: Monika Titor/Sverigesradio
Jessica Lindberg
2 av 2
Jessica Lindberg, mamma till en 12-åring som lätt kunde köpa energidryck i mataffären trots dagligvarhandelns rekommnedation om 15-årsgräns. Foto: Monika Titor/Sverigesradio

Matvaruaffärernas branschorganisation har blivit nedringda av oroliga föräldrar som berättar att deras barn lätt kan köpa energidrycker. Dagligvaruhandeln rekommenderar 15-årsgräns men alla försäljningsställen har inte valt att vara med i överenskommelsen.

En  av dem som är orolig är Jessica Lindberg från Asarum, mamma till en tolvåring som tillsammans med sina kompisar kunde köpa energidryck som innehåller höga halter av koffein och andra ämnen som kan orsaka yrsel hjärtklappning och illamående.

Barn kan köpa energidryck
– I vissa butiker verkar det vara väldigt lätt att köpa, hur små de än är nästan, jag vet 10 11-åringar som har fått köpa och det är ju fruktansvärt för föräldrar kanske inte vet vad de håller på med och barnen själva vet inte hur påverkade de kan bli, säger Jessica Lindberg.

När hennes 12- årige son kom hem med en energidryck tog Jessica Lindberg två klunkar för att se vad det var sonen ville  börja använda och blev förskräckt.

– Två munnar så märker jag att hjärtat rusar, säger Jessica Lindberg.

Energidrycker började säljas i Europa, främst i Österrike och Schweiz 1987. I Sverige introducerades de 1996. För nästan tio år sedan gjordes en sammanställning i Norden om det man då visste om energidrycker och barn.

Branschorganisationen har överenskommelse om 15-årsgräns
på Ungefär i samma veva bestämde sig dagligvaruhandeln, där matkedjor som Coop, Ica, Willys, Citygross, Hemköp  och Lidl ingår, för att införa 15-årsgräns på energidryck.

– Jag tror det var 2009 som de här dryckerna började växa och då blev vi kontaktade av skolor som sade att snälla kan ni sluta sälja de här energidryckerna till barnen för de blir alldeles för vilda och uppe i varv på lektionerna. Då tog vi en diskussion och kom överens om att införa 15-års gräns, säger Karin Brynell VD på Svensk dagligvaruhandel.

På sistone har försäljningen av energidryck ökat stort och ligger nu långt över läskedryckförsäljningen och åter har folk kontaktat dagligvaruhandelns styrelse, berättar Karin Brynell.

Brev till Socialdepertementet
– Vi får allt fler samtal från föräldrar som berättar att deras barn har kunnat köpa energidryck. Och vi har sett i statistiken att försäljning av energidryck växer så nu efter sommaren har vi skickat ett brev till Socialdepartementet och bett dem att ta upp frågan, säger Karin Brynell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".