Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnläkaren varnar för energidryck

Publicerat fredag 25 augusti 2017 kl 16.29
"Om ingenting görs kommer det bli dödsfall"
(2:48 min)
Magnus Ljungcranz, barnläkare och verksamhetschef på barn-och ungdomskliniken på Blekinge sjukhuset
Magnus Ljungcranz, barnläkare och verksamhetschef på barn-och ungdomskliniken på Blekinge sjukhuset Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Livsmedelsverket tycker inte att barn ska dricka energidryck, ändå ser de det som omöjligt att införa en åldersgräns, eftersom en sådan skulle behöva införas av hela EU. Nu varnar barnläkare för konsekvenserna när barn och unga dricker energidryck dagligen.

– Om Sverige vill begränsa försäljning av en vara så måste resten av EU godkänna det och för att motivera en begränsning så behöver Sverige visa att populationen är särskilt känslig för den här varan.

Energidrycker har från första början varit omdiskuterade och har därför utretts av EU:s vetenskapliga kommitté och av den europeiska livsmedelsmyndigheten men man har inte hittat skäl till att införa ett förbud, berättar Ulla Bäckman Sundh.

Endast krav på koffeinmärkning
Det enda man har kommit fram till är att energidrycker ska vara märkta med information om att produkten innehåller koffein och därmed lämnar man alltså över ansvaret till konsumenterna, att köpa eller inte köpa varan.

Men när man nu ser att försäljningen av energidrycker stiger kraftigt börjar man åter diskutera frågan.

– En diskussion finns definitivt inte minst på det politiska planet, säger Ulla Bäckman Sundh.

Oklart hur växande kroppar påverkas vid daglig användning
I väntan på ett eventuellt regeringsuppdrag, att utreda vilka konsekvenser energidrycker får för barn och unga som använder energidrycker dagligen, har barnläkare börjat gå ut och varna för vad energidrycker kan göra.

– Det är läsk där man har tillsatt flera ämnen som koffein, taurin och en rad andra ämnen som man inte vet vad de har för effekt på växande kroppar, säger  Magnus Ljungcranz, barnläkare och verksamhetschef på barn-och ungdomskliniken på Blekinge sjukhuset.

Är det farligt?

– Ja, det kan vara potentiellt farligt, sockerhalten är hög, koffeinhalten är hög, man kan drabbas av illamående, kräkningar, hjärtklappning. Det finns barn som har behövt läggas in på sjukhus och möjligen även dödsfall efter att de druckit energidryck, så det är absolut inte ofarligt, säger Magnus Ljungcranz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".