En lång kö utanför Karlskrona konsthall. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Konsthallen har svårt att dra publik. Men under Minimello var kön lång. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Konstnärer i krismöte när Konsthallen stänger

"Vi får ställa ut i Wachtmeister"
1:26 min

Karlskrona kommun stänger Konsthallen våren 2019 - och har sagt upp kontraktet.

I går satt stans konstnärer i krismöte efter beskedet att Karlskrona kommun har sagt upp kontraktet på Konsthallen i centrala Karlskrona.

Konsthallen stänger i mars 2019 och då är konstnärerna hänvisade till att ställa ut sina verk i köpcentrum och på caféer.

– Kanske Wachtmeister eller sjukhuset men det är ju inte riktiga utställningsplatser, säger konstnären Irina Novokrescionova.

För dyrt
Anledningen till att Karlskrona kommun inte längre vill ha kvar Konsthallen i lokalerna på Borgmästeregatan mitt i stan är att det är för dyrt.

– Det är mycket pengar för skattebetalarna, det är ett dyrt kontrakt och ineffektivt för oss att vara där. Folk hittar inte hit, trots att det ligger mitt i stan, säger Max Dager, kultur-och upplevelsechef i Karlskrona kommun.

Ett glapp
När Konsthallen stänger 2019 uppstår ett glapp. Först när det nya kulturhuset är byggt på Stortorget i Karlskrona finns en ny utställningslokal. 

– Om man ska vara realistisk så blir det ett tomrum under ett år innan den nya konsthallen står klar. Då är det ju i stort inga stora problem heller för Karlskrona med sitt världsarv är ju fullt av tillfälliga konstutställningslokaler, säger Max Dager.

Krismöte
Men Karlskronas konstnärer som i fredags satt i krismöte är av en annan uppfattning.

– Vi är jätteförvånade vi konstnärer här i Karlskrona, många visste inte. Jättesynd. Vad ska vi göra under den tiden, undrar Irina Novokrescionova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".