Polisen kontroller bilister på en väg.
Åtminstone fyra personer, eventuellt fem, förlorade körkortet i östra Blekinge. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Efter polisens insatsvecka – så många åkte fast

"Trafikanter kör för fort, även inom tätort och skolor"
1:05 min

Under förra veckan hade polisen en nationell insats med fokus på hastighetskontroller. Flera personer i länet förlorade körkortet.

I går avslutades polisens insatsvecka med extra stort fokus på hastigheten på de svenska vägarna. Veckan är initierad av EU och utförs samtidigt i alla medlemsländer. 

– Denna veckan har vi vigt vår tid åt tätort, fokus på 30- till 60-kilometerssträckor. Det har att göra med skolstarten, säger Petter Wahllöf, trafikpolisens gruppchef i Karlskrona. 

Drygt 60 personer åkte fast
I västra Blekinge, inklusive Bromölla kommun, rapporteras 20 ordningsföreliggande. Varav 18 gällde fortkörning. 

I de östra delarna var situationen värre. Mellan 40 och 45 hastighetsöverträdelser. Varav 4-5 personer körde så snabbt att de förlorade körkortet. 

– Att vi rapporterar hastighetsöverträdelser tyder på att folk kör för fort. Hade vi inte haft några då hade vi varit nöjda, då behövs vi inte. 

– Nu behövs vi fortfarande. Trafikanter kör för fort, även inom tätort och även utanför skolor där det är 30-sträckor och det finns ett klart syfte med sänkt hastighet, säger Petter Wahllöf. 

Efterlyser mer hänsyn
Trafikpolisens gruppchef efterlyser mer hänsyn och eftertanke bakom ratten. 

– Bara för att vi har haft en nationell insats så innebär inte det att vi slår oss till ro och låter den saken vara.

Vecka 37, om två veckor, kommer ännu en insatsvecka ske med hastighetskontroller. Vad som blir fokus då är ännu inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".