Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Lokal journalistik har aldrig varit viktigare"

Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 15.27
Peppe Alfiero, kanalchef på P4 Blekinge, sitter vid ett bord med P4-loggan bakom sig.
Kanalchef Peppe Alfiero. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

"Idag fyller P4 Blekinge fyller 40 år. Kanske har uppdraget som fri, självständig och oberoende media med den lokala rösten i fokus aldrig varit viktigare för vår demokrati", skriver kanalchef Peppe Alfiero.

Debatt: Detta är ett debattinlägg med syfte att påverka. Åsikterna är skribentens egna, inte Sveriges Radios.

 I en medievärld som snurrar allt fortare fortsätter den lokala kanalen att utvecklas. Det är direktsänt där du hela tiden är uppdaterad med både det nära dig men också får blicka ut i landet och världen blandat med underhållning och musik. I fokus är hela tiden det lokala perspektivet.

Hela Sveriges radio
Sveriges Radio ska vara hela Sveriges radio. P4 Blekinge är en av 25 lokala kanaler som varje dag ger plats åt den lokala rösten och ska vara arenan för dialog och meningsskiljaktigheter.

Ett starkt public service behövs tillsammans med välmående lokaltidningar.

Varje år hörs cirka 200 000 röster i de lokala kanalerna. I dagens samhälle blir den lokala arenan allt viktigare i takt med polarisering, åsiktsbubblor och styrande algoritmer.

Fler lokala röster
Den lokala radion, tv och den lokala dagspressen är bärare av samma demokratiska uppdrag. Ett starkt public service behövs tillsammans med välmående lokaltidningar. Fler lokala röster hörs och fler granskar makten. Det gynnar vårt län och dess invånare.

Lyssnar på publiken
Utan seriösa och trovärdiga medier med etiska regler på alla plattformar får falska nyheter ett ännu större spelrum. Att vi som traditionella medier är transparenta, fokuserar och lyssnar på publiken samt är tillgängliga har blivit allt viktigare.

Det senaste året har P4 Blekinge sänt från fler platser i länet än tidigare. Vi citeras allt oftare. Ny teknik ger bättre möjligheter att vara där publiken är, på gator och torg, i stan och i bygderna.

Vi ska vara närvarande och stå för innehåll som berör på alla våra plattformar.

Journalister på 50 platser
I en vision behövs inte radiohusen längre. Sveriges Radio har i dag journalister på över 50 platser i landet. P4 Blekinge och övriga lokala kanaler har genomgått ett stort förändringsarbete med en höjd ambitionsnivå och ett tydligt arbete för agendasättande. Vi ska vara närvarande och stå för innehåll som berör på alla våra plattformar. Vi ska också vara angelägna för hela Blekinge och dess invånare samt vara i takt med de samhällsförändringar som sker.

Erbjöds lägenhet
Därför har P4 Blekinge till exempel tillsammans med SR:s Radio Sweden kunnat avslöja den svarta marknaden med hyreskontrakt för nyanlända i länet. Vi har också berättat om slavliknande utnyttjande av nya svenskar på den lokala arbetsmarknaden.

Nyligen var vi först att berätta om planerna om ett campus för Blekinge tekniska högskola och hur det skulle påverka Karlshamn vilket ledde till att planerna skrinlades och rektorn avgick. Och berättelsen om ekonomiskt misshandlade ”Maria”, som berörde lyssnare så mycket att hon direkt erbjöds en lägenhet av P4-lyssnare.

Vår ambition är att beröra P4-publiken minst lika mycket i höst och framåt.

Vill beröra
Viktigt i sammanhanget är också de granskningar som de lokala tidningarna gör. Ett exempel är BLT:s nyhet i förra veckan om att efter polisens stora omorganisation avskrivs mer än hälften av alla brott eller Sydöstrans avslöjande om att landstinget betalar runt 150 000 kronor i hyra varje månad för en tom lagerlokal i Nättraby.

Vår ambition är att beröra P4-publiken minst lika mycket i höst och framåt. Och i takt med förändrade medievanor är vi öppna för att kraftsamla och göra det i nya samarbeten. Allt för att fortsätta vara angelägen för den lokala publiken.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".