Jimmie Åkesson sommartalar i Sölvesborg
Jimmie Åkesson sommartalar i Sölvesborg Foto: Johan Nilsson/TT

Åkessons förslag får kyligt mottagande i Sölvesborg

"SD är populistiska. Man kan inte lita på dem"
1:55 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill bilda ett konservativt block tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men på hans egen hemmaplan får förslaget ett minst sagt kyligt mottagande.

– Vi vill inte ha något samarbete med SD. Det är ett parti som har sitt ursprung i en rasistisk rörelse och de är väldigt populistiska. Det går inte att lita på dem, säger Anders Fransson som är Moderaternas kretsordförande i Sölvesborg.

Det var i lördags under sitt årliga sommartal på Slottsudden i Sölvesborg som Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson lanserade sin idé om ett konservativt block i svensk politik.

I Sölvesborg, som både är Jimmie Åkessons hemstad och en av de kommuner där stödet för Sverigedemokraterna är allra störst, har det block bestående av moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater som Åkesson se framför sig ha lika många mandat i fullmäktige som de styrande Socialdemokraterna.

Men inte ens möjligheten att ta makten i kommunen i nästa val får Moderaterna att vilja samarbeta med Sverigedemokraterna enligt kretsordföranden Anders Fransson.

– Vi kommer att hålla fast vid den allians som finns idag och när det gäller opinionssiffrorna tror jag att det kommer att hända mycket fram till valet. 

Så ni kommer inte att ha något samarbete alls med Sverigedemokraterna?

– Nej, men jag står fast vid det jag har sagt tidigare om att vi kommer att rösta på alla bra förslag som läggs fram oavsett vilket parti de kommer från.

Socialdemokraterna som idag styr Sölvesborg har 21 mandat i fullmäktige vilket är lika många som Sverigedemokraterna (11), Moderaterna (9) och Kristdemokraterna (1) tillsammans.

Kristdemokraternas ledamot i fullmäktige Christel Henningsson säger i en sen kommentar till Jimmie Åkessons utspel att Kristdemokraterna i Sölvesborg också är inställda på att fortsätta samarbetet med alliansen och inte har några planer på att bilda en majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna efter valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".