Vattenslang.
Foto: TT

Bevattningsförbudet sparade en halv miljon liter vatten per dygn

Efter att Ronneby kommun i somras införde bevattningsförbud så minskade förbrukningen med en halv miljon liter per dygn jämfört med sommaren innan. Men förbudet förlängs ändå.

Det var i slutet av maj som det akuta bevattningsförbudet infördes eftersom grundvattennivåerna då var kritiskt låga. 

– Vi är absolut nöjda, besparingen blev precis vad vi hade hoppats på, säger Conny Miketinac, VA-chef Ronneby Miljö & Teknik AB i ett pressmeddelande.

Förbudet, som fortfarande gäller i Ronneby och Bräkne-Hoby, innebär att man inte får fylla pooler som är större än tre kubikmeter, vattna trädgården med slang eller tvätta bilen med högtryckstvätt. 

Från början var förbudet tänkt att börja gälla den 1 juni, men eftersom kommunen märkte att vattenkonsumtionen började öka så fort de nämnde ett förbud så kände de sig tvungna att införa ett akut förbud den 23 maj.

– På en del orter har vattennivåerna stabiliserats och förbudet är nu hävt i Kallinge och i Eringsboda. I resten av Ronneby och Bräkne-Hoby gäller det september ut och sen får vi se hur det ser ut då för att ta ett nytt beslut, säger Conny Miketinac. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".