Ett kollage med bilder på Magnus Larsson (C) och Ulrika Bodin, verksamhetsansvarig på Kvinnojouren i Karlskrona.
Ulrika Bodin på Kvinnojouren är besviken på att kommunen inte gjort fler riktade insatser för att hjälpa våldsutsatta kvinnor att få ett eget boende. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Inga insatser för att hitta boende till utsatta kvinnor

Kvinnojouren: Hade hoppats på en plan
2:23 min

Trots löften om insatser och en lagstadgad skyldighet så har Karlskrona kommun bara kunnat erbjuda ett enda boende till våldsutsatta kvinnor sedan i våras.

I våras berättade kommunalrådet Magnus Larsson (C) att kommunen skulle "dammsuga kommunen efter lediga bostäder" för att våldsutsatta kvinnor på Kvinnojourens skyddsboende skulle få någonstans att flytta till. 

Inga insatser
Men fyra månader senare har fortfarande inga speciella insatser gjorts för dessa kvinnor. 

– Det pågår ju hela tiden ett arbete med att hitta bostad till utsatta, men det finns ingen som jobbar särskilt för dessa kvinnor, säger Magnus Larsson.

Känner sig lurade
Kvinnojouren å sin sida känner sig lurade på det som de upplevde som ett löfte om kraftansträngningar från kommunens sida. 

– Jag hade hoppats på en konkret plan, en samverkan och handlingsplan kring hur vi ska lösa detta. Kommunen har det yttersta ansvaret för att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn till bostad, säger Ulrika Bodin, verksamhetsansvarig på Kvinnojouren i Karlskrona. 

Erbjöds boende i Tving
Efter P4 Blekinges inslag i våras så hörde en del privatpersoner av sig till Magnus Larsson och efter det kunde de erbjuda ett boende till Kvinnojouren. Ett boende som de dock var tvungna att tacka nej till. 

– Det var ett hus i Tving där vi inte kände att vi kunde uppfylla den här kvinnans säkerhet, berättar Ulrika Bodin. 

"Hav förtröstan"
Magnus Larsson påtalar även han att det är kommunens lagstadgade skyldighet att klara boende knutna till socialförvaltningen. Ändå kan han bara vädja till de utsatta kvinnorna att hålla ut. 

– Bostadssituationen kommer att bli bättre. Vi bygger och planerar, men det kommer ta tid. Hav förtröstan, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".