Person tittar på böcker på bibliotek.
I Danmark är fyra av fem bibliotek meröppna. Så spås det bli även i Sverige. Foto: Christine Olsson/TT.

Fler bibliotek håller öppet obemannat

"Det är en demokrati- och tillgänglighetsfråga som är jätteviktig"
2:07 min

Allt fler kommuner startar meröppna folkbibliotek. I Blekinge står Karlshamn på tur med två stycken invigningar i oktober.

Många bibliotek omvandlas till så kallade meröppna bibliotek. Därmed kan medborgare besöka och låna böcker utan att lokalen är bemannad. 

Populär trend
I Jämjö och Holmsjö finns det redan, men nu är resten av länets kommuner intresserade att starta upp konceptet. 

– Jag vet att Olofström är på gång, pratar om det i Jämshög. Även de andra kommunerna har det i tankarna, säger Anna Persson vid Biblioteksutveckling i Blekinge. 

Härnäst på tur står Karlshamns kommun som i Svängsta och Asarum öppnar meröppet, den 2 respektive den 23 oktober.

– Det bästa vore att biblioteken alltid är öppna. Ett steg mot alltid är detta med öppet kväll och helger. Det är en demokrati- och tillgänglighetsfråga som är jätteviktig, säger Per Myrbeck, tillförordnad kultur- och bibliotekschef i Karlshamn.

Ersätter inte bemannade tider
Meröppna bibliotek introducerades 2009 och har sedan dess spridits i landet. Enligt Kungliga Bibliotekets rapport från 2016 så hade antalet ökat med 39 procent. I dag finns det närmare 100 meröppna bibliotek.

– Framförallt är det en fantastisk tillgänglighet, man kan komma och gå. Sen är det också ett utnyttjande av lokaler. Många bibliotek har kanske öppet 4-5 timmar i veckan och sen står det helt tom, pengar i sjön skulle jag säga, berättar Anna Persson. 

Trots fördelarna så är Kungliga Biblioteket av den åsikten att meröppna bibliotek "kan inte ersätta den bemannade öppettiden" eller "kompensera för minskning av de bemannade öppettiderna". 

Trenden spås ändå fortsätta.

– Ser vi på Danmark ligger det på 80 procent som är meröppna och jag tror vi går ditåt också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".