Anna Ekstörm, gymnasieminister
Anna Ekstörm, gymnasieminister. Foto: Maja Suslin/TT.

Skolorna ska bestämma om partier släpps in

"Rektorerna får begränsa inbjudan"
1:19 min

Det ska vara möjligt för skolor att säga nej till politiska partier som vill besöka skolan. I dag presenterade regeringen förslag på ändring i skollagen.

Det är vanligt att politiska partier besöker landets skolor för att informera om sitt budskap, inte minst inför riksdagsval. Nu vill regeringen ändra lagen för att underlätta för rektorerna i arbetet med vilka som bjuds in.

– Det blir mycket lättare för rektorer att bjuda in politiska partier till skolan, eftersom rektorerna får begränsa inbjudan på objektiva grunder, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Men för vissa skolor har det blivit ett problem, då fler än de inbjuda partierna vill besöka skolan. Vissa rektorer har varit rädda för att göra fel och lösningen har blivit att inget parti får komma.

– Ja, det är en utveckling som vi har sett. Många rektorer har dragit öronen åt sig för att man har uppfattat det som alldeles för svårt att tillämpa reglerna. Nu blir reglerna lättare, säger Anna Ekström.

Med ett lagändringsförslag vill regeringen göra det möjligt för skolor att i ökade utsträckning själva välja vilka som bjuds in, på objektiva grunder, det kan till exempel handla om alla partier som sitter i riksdagen, kommunfullmäktige eller Europaparlamentet. Eller om man vill uppmärksamma en lokal fråga, då kan andra partier vara intressant att bjuda in.

Regeringen hoppas att lagändringen ska kunna träda i kraft första januari nästa år, i god tid inför riksdagsvalet, Anna Ekström:

– Vi hoppas att rektorerna ska kunna bjuda in politiska partier till skolan, utan att vara rädda för att göra fel. Vi hoppas också att fler elever under valåret ska kunna få ta del av politisk information. Vi tror att det är bra för elevernas utveckling, säger Anna Ekström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".