Sara Viklund berättar hur hon skämdes när barnmorskan som förlöste henne inte hann med middag
1 av 2
Sara Viklund berättar hur hon skämdes när barnmorskan som förlöste henne inte hann äta. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
Eva Estling, projektledare på SKL
2 av 2
Eva Estling, projektledare på SKL Foto: Lotta Myhrén/SR

BB-krisen: SKL ska kartlägga förlossningsvården

Målet: Patienter ska känna sig trygga och skador ska minska
2:04 min

Förlossningsvården måste förbättras, det menar SKL, Sveriges kommuner och landsting, som nu ska granska hur vården ser ut i samtliga landsting.

Tillsammans med patienter, personal och landsting ska nu SKL, Sveriges kommuner och landsting, kartlägga hur vården i det olika regionerna ser ut i samband med graviditet och förlossning.

– Vi vill få ett nationellt perspektiv och se hur det ser ut i de olika landstingen och regionerna. Vad kan vi lära av varandra, som en idékarta till landstingen, säger Eva Estling, som är samordnare på SKL.

Skiljer sig åt
Med olika behov, geografiska skillnader, och arbetssätt kan det skilja sig en hel del och tanken är att det som inte fungerar på ett sjukhus kan förbättras genom att inspiration från andra ställen där det fungerar bättre.

Utgångspunkten är hur föräldrar känner det, hur deras upplevelse kan förbättras, bland annat med tydlig kommunikation under hela graviditeten, trots personalbrist och komplikationer.

Så här berättar Sara Viklund om sin förlossning:

– När min son föddes och allting var klart, det var hopsytt och fixat, så säger undersköterskan att vi lämnar er en stund nu för vi har inte hunnit äta i kväll. Vi kommer tillbaks snart, men de kom aldrig, de hann inte.

Hur kändes det?

– Jag skämdes. Jag skämdes över att jag hade orsakat de här människorna, som är så fantastiska, att de inte fått mat den kvällen. Det var ju inte mitt fel, men jag skämdes.

– Hur sjukt är inte det, säger Sara Viklund.

Det finns många föräldrar som berättar om problem i samband med själva förlossningen, men fokus här är hela vårdkedjan, alltså både före, under och efter förlossningen.

Mer administrativ personal
Det finns förbättringspotential, säger SKL:s Eva Estling, och berättar att de har fler idéer om vad som kan bli bättre, t ex att ett och samma team följer föräldrarna under hela tiden, eller att det anställs mer administrativ personal för att underlätta för barnmorskorna.

Det är första gången som alla landsting ska kartläggas och i slutet av året räknar SKL med att det är klart och att själva arbetet med praktiska förändringar kan inledas. Eva Estling berättar av om några av målen med kartläggningen:

– Att patienterna ska känna sig trygga, att förlossningsskadorna ska minska och att personalen sa vilja arbeta inom förlossningsvården, säger SKL:s samordnare Eva Estling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".