En man knuffar en rullstolsburen man på en snöig gata. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bara hälften av assistenterna följde med till privat bolag

"Som att välja mellan pest eller kolera"
1:21 min

I fredags fick Karlshamns personliga assistenter en ny arbetsgivare. Då togs den kommunala verksamheten över av ett privat bolag. Men många av de personliga assistenterna är missnöjda och mer än hälften har hoppat av.

Bara drygt hälften av de runt 130 av de anställda som berörs av övergången följer med till den ny arbetsgivaren Carelli Assistans.

– Brukarna blir ju de som kommer i kläm i det här. Dels så slutar ju van personal som har jobbat med dem i många år. Sen ska nya personer in och lära känna dem och det tar ju tid.

Så säger en av de assistenter som slutat. Vi har valt att kalla henne Lotta eftersom hon vill vara anonym då hon jobbar kvar inom kommunen. När det blev klart att den personliga assistansen i Karlshamn var på upphandling sa hon upp sig och sökte andra jobb.

Brukarna blir ju de som kommer i kläm i det här.

Mellan en sten och ett hårt ställe
Som att välja mellan pest eller kolera. Det är så de personliga assistenter vi pratat med beskriver sin upplevelse av övergången. Den nya arbetsgivaren skriver på sin hemsida att de inte har någon uppsägningstid. Men väljer de att be om en ny tjänst inom kommunen sviker de sina brukare och riskerar uppsägning.

Lotta sökte istället ett annat jobb inom kommunen.

– Jag tycker det känns osäkert och det har varit ganska luddigt och man har inte fått så klara besked. Det känns tryggare att jobba inom kommunen, säger hon.

Många anhöriganställda
Bara 70 av de totalt 132 personliga assistenterna som påverkades har valt att följa med till den nya arbetsgivaren. Av dem är 60 procent PAN-anställda. Det vill säga släktingar eller särskilt utvalda av brukaren och hens anhöriga. Därmed också starkare bundna i sin roll som personliga assistenter.

Det är ju ett rent politiskt beslut och det är ju någonstans där ansvaret ligger.

Jonas Jönsson är personalchef på Karlshamns kommun och en av dem som sett över processen. Att så många skulle välja att hoppa av var inget han räknat med från början. Men han ser inte att ansvaret ligger på hans bord.

– Det är ju ett rent politiskt beslut och det är ju någonstans där ansvaret ligger, säger han.

Kritik från assistenterna
Enligt de assistenter vi pratat med hade situationen kunnat se annorlunda ut om de hade fått mer information. Många kritiserar kommunikationen från både kommunen och det privata bolaget.

Bolaget som tar över presenterades för assistenterna på ett informationsmöte i slutet av juni. Då fick de närvarande assistenterna en vecka att bestämma sig på.

Nästan hälften av de anställda som berördes av övergången kunde inte vara där och fick träffa den nya arbetsgivaren först en dryg månad innan övergången slutfördes.

Jag tycker vi informerat så mycket vi kunnat.

Brukarna påverkas värst
Alla är överens om att det är brukarna, alltså de som får vården, som påverkas värst. Även Jonas Jönsson. Men han ser ingenting han hade kunnat göra annorlunda.

– Inte med de tidsramar vi haft. Jag tycker vi har informerat så mycket vi kunnat. Sen hade vi den här situationen i somras där många av de som berördes var på semester.

Ja den (vården) påverkas ju inte så länge vi har tillräckligt med bemanning och kompetent personal.

Många nyanställda
Fredrik Carlsson är chef för Carelli Assistans, det privata bolag som tar över bemanningen. Han har tvingats nyanställa mer än en tredjedel av sin personal men hävdar att det inte påverkar vården.

– Nja den påverkas ju inte så länge vi har tillräckligt med bemanning och kompetent personal, säger han.

Samtidigt beklagar han sig över att inte fler assistenter följde med i övergången.

– Jag hade så klart, för kundens (vårdtagarens) kontinuitet, velat att de ska ha den personalen de känner sig nöjda och trygga med.

Riskerar uppsägning
För de 27 assistenter som valt att stanna kvar inom kommunen väntar nu en tid i limbo under omplaceringsutredningen.

– Nu ska vi inte föregå utredningarna, men har man ingen formell utbildning inom området och vi inte kan hitta någon annan tjänst inom kommunen då kan man bli uppsagd, säger Jonas Jönsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".