Munktrappan och Heligakors kyrka i Ronneby
Ronneby bäst på att få nyanlända i arbete. Foto: Anna Börje/Sveriges Radio

Ronneby bäst på att få nyanlända i jobb

Blekinge är bland de bästa länen i Sverige på att få nyanlända i arbete och Ronneby är länets bästa kommun.

Det visar Arbetsförmedlingens statistik för hur många nyanlända som kommit ut i arbete 90 dagar efter de lämnat Arbetsförmedlingens tvååriga etableringsinsats.

I Ronneby fick hela 51 procent av de nyanlända ett arbete efter att de avslutat etableringen. 

I hela Blekinge fick 44 procent av de nyanlända ett arbete eller började en utbildning efter att de lämnat etableringsinsatsen. Detta kan jämföras med rikssnittet som låg på 32 procent.

– Framgångsfaktorn ligger i ett brett samarbete och genom olika riktade insatser bidrar länets kommuner till att snabbare få till en bra arbetsintegrering, säger David Fridlund, chef Arbetsförmedlingen Blekinge i ett pressmeddelande.

Roland Edvinsson, chef för arbetsmarknad och integrationsenheten i Ronneby kommun säger att det ser så bra ut beror främst på de speciella satsningar som kommunen gjort. Under de senaste två åren har vi bland annat i två omgångar anställt 100 personer som lämnat etableringsuppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".