Avtal, namnunderskrift.
1 av 6
Det är upp till varje myndighet att säkerställa att man följer lagen, säger upphandlingsjurist Mattias Ljungkvist. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Individ och Familjeomsorg.
2 av 6
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Björn Petersson IFO-chef Sölvesborg
3 av 6
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Avtal från individ och familjeomsorgen.
4 av 6
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Sölvesborg medborgarhus.
5 av 6
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Faktura.
6 av 6
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.

Sölvesborg hyr in konsulter för miljoner – bryter mot lagen

"Vi har gjort fel, vi har brustit i detta och vi får ta konsekvenserna"
5:24 min

Sölvesborgs kommun har i åratal brutit mot lagen. Miljoner spenderas för att köpa in konsulttjänster till individ- och familjeomsorgen. Men ingen upphandling har gjorts.

Konsulttjänster till individ- och familjeomsorg, IFO, har under åratal hyrts in med korta direktavtal. Någon upphandling har förvaltningen inte gjort. Något som inte är förenligt med lagen om offentlig upphandling, LOU. 

– Det är naturligtvis inte bra, det är en stor brist, säger Björn Petersson, IFO-chef i Sölvesborg. 

"Inte haft en regelrätt upphandling"
Den nuvarande chefen för förvaltningen tillträdde i augusti förra året. Men långt innan dess har direktavtal med bemanningsföretag skrivits, utan att någon upphandling skett.

Jag vet inte när det här påbörjade, när den första konsulten kom in. Vilka diskussioner och hur situationen såg ut. Jag kan bara konstatera att vi inte har haft en regelrätt upphandling.

Avtalen sträcker sig från några få timmar till flera månader. Det gäller främst för socionomer och socialsekreterare. Men även psykologer, handläggare och andra personalresurser har hyrts in.

Kommunen har ansvaret
– Det är upp till varje myndighet att säkerställa att man följer lagen, säger Mattias Ljungkvist, upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten.

Den nuvarande IFO-chefen menar att hans företrädare borde ha uppmärksammat detta tidigare. Samtidigt tar han delvis på sig ansvaret.

– Jag är också givetvis ansvarig, jag borde ha ställt den frågan tidigare. Vi är nog flera som bär ansvaret, säger Björn Petersson.  

Inga undantag kan tillämpas 
Att förvaltningen inte har upphandlat konsulttjänster strider mot lagen om offentlig upphandling. Grundprincipen är att alla tjänster och varor ska upphandlas från första krona. 

Men det finns även undantag i lagstiftningen. 

– Det finns lite olika, men det är verkligen undantag och ska tolkas väldigt restriktivt. Ett undantag är till exempel om det är synnerligen brådska, då har man rätt att tilldela ett kontrakt men bara under den tid det tar att upphandla, säger Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket. 

En annan situation är om den totala summan understiger drygt en halv miljon.

– Det är en direktupphandlingsgräns, under den gränsen behöver man inte vidta åtgärder eller följa några regler alls i upphandlingsregelverket. Köper man under det så behöver man inte upphandla, säger Malin de Jounge, som poängterar att det då gäller för hela årets utgifter.

Miljoner i kostnader
IFO har redan överstigit denna gräns för direktupphandling med måtta. Från förra årets början och fram till mitten av augusti i år har man betalat 10 miljoner kronor för konsulttjänster. Bara i april i år kostade konsulter över en miljon av skattebetalarnas pengar. 

Det är klart att det påverkar verksamheten väldigt negativt.

Björn Petersson menar att det är på grund av en omfattande ökning ärende, främst på barnsidan. Samt att uppdraget har blivit större och att de har svårt att rekrytera. 

– Vi har varit tvingade att lösa det genom konsulter.

Vilka konsekvenser får dessa utgifter för verksamheten? 

– Dessa omfattande kostnader gör att vi får svårt att lägga pengar på det vi skulle vilja. Så det är klart att det påverkar verksamheten väldigt negativt, säger Björn Petersson. 

Riskerar böter och sanktioner
Nu riskerar individ -och familjeomsorgen en närmare granskning av Konkurrensverket. Skulle Förvaltningsrätten döma kommunen för brott mot LOU kan det innebära sanktioner och ytterligare utgifter. 

– Det kan leda till antingen sanktioner eller upphandlingsskadeavgift. Den är på max 10 miljoner, men också ett tak på 10 procent av kontraktets värde, säger Malin de Jounge.  

Från IFO:s håll är förberedda på att detta kan inträffa. 

– Vi har gjort fel, vi har brustit i detta och vi får ta konsekvenserna, säger Björn Petersson. 

Konsultkostnader per år

Så mycket betalar Individ och Familjeomsorg i Sölvesborg för konsulttjänster:

  • 2010             241 500:- 
  • 2011             398 000:-
  • 2012             406 500:- 
  • 2013               65 500:-
  • 2014             860 900:-
  • 2015          1 471 600:-
  • 2016          4 809 700:-
  • 2017          5 201 360:-*

*Kostnaderna för 2017 sträcker sig till mitten av augusti.

Källa: Sölvesborgs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".