Stort medialt intressse föör fallet i Köpenhamn
Stort medialt intressse föör fallet i Köpenhamn Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio

Ubåtsägaren erkänner brott mot griftefrid

Vår korrespondent David Rasmusson om fallet
1:14 min

Mannen erkänner brott då han begravde Kim Walls kropp till havs, säger hans advokat till danska bt.dk.

Han har hittills nekat till brottsanklagelser. Tjugofyra dagar har gått sedan den misstänkte häktades för att ha orsakat journalisten Kim Walls död. Nu är det dags för omhäktningsförhandling och åklagarsidan yrkar på en skärpt rubricering.

Dörrarna var stängda förra gången, men varken då eller i dag har den misstänkte något problem med om de hålls öppna i Köpenhamns tingsrätt (byret).

– Min klient har fortfarande ett intresse i att det är en öppenhet i ärendet, det önskar han fortfarande, säger försvarsadvokat Betina Hald Engmark till TT och förklarar att  hennes mandant samtidigt hade förståelse för att det blev lyckta dörrar senast.

Ubåtsägarens förklaring om att journalisten Kim Wall dött i en olycka ombord på ubåten och, som han själv uttrycker det, "begravts" till sjöss presenterade han för rätten vid häktningsförhandlingen den 12 augusti. Men Kim Walls anhöriga var inte informerade om den misstänktes förklaring och det var bland annat skälet till att häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Så småningom förde Köpenhamnspolisen vidare den misstänktes förklaring och har även presenterat flera punkter från utredningen, bland annat:

1. "Genombrottet": Torson som hittades vid Amagers sydvästkust och blod från ubåten har matchats med dna från Kim Walls tandborste och hårborste.

2. Kroppen har stympats med avsikt.

3. Ubåten har sänkts med flit.

Med tanke på att flera uppgifter i utredningen presenterats av polisen är läget annorlunda nu när det handlar om huruvida dörrarna ska vara stängde eller inte, resonerar Betina Hald Engmark.

– Polisen har ju valt att ge många upplysningar och löpande informera om utredningen, så skäl som angavs för stängda dörrar förra gången finns ju inte längre. Kanske finns det därför en möjlighet för öppna dörrar, men jag vet inte. Normalt i sådana här fall försöker man att hålla dörrarna stängda så länge som möjligt.

Åklagarmyndigheten väntas även i dag att begära stängda dörrar med hänsyn till den fortsatta utredningen.

Förutom att åklagarsidan vill ändra rubricering till mord alternativt dråp och brott mot griftefrid ska det även yrkas på en rättspsykiatrisk undersökning.

– Vid nästa förhandling kommer det att vara naturligt att yrka på att det genomförs en rättspsykiatrisk undersökning, sade specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen till BT tidigare.

Omhäktningsförhandlingen i Köpenhamns tingsrätt startade klockan 14.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".