Rosmarie Nilsson, förvaltningschef primärvården.
1 av 2
Rosmarie Nilsson, förvaltningschef primärvården. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Alexander Wendt, oppositionsråd.
2 av 2
Alexander Wendt, oppositionsråd. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Efter akutstängningen - vårdcentralerna behöver mer pengar

"Det fanns ingen plan"
2:38 min

När dagakuten stängdes ökade trycket på vårdcentralerna i Karlshamn. Nu vill primärvårdschefen Rosmarie Nilsson att Landstingsfullmäktige skjuter till mer pengar.

– Vi räknade med att det skulle komma omkring hundra extra patienter varje månad. Men från november förra året till maj i år kom det i genomsnitt 450 fler patienter varje månad. Nu har vi gjort en beräkning på hur mycket det har kostat, säger hon. 

Sammanlagt handlar det om 2,2 miljoner kronor som primärvårdschefen Rosmarie Nilsson nu genom nämnden för primärvård och folktandvård ber Landstingsfullmäktige att skjuta till.

Pengarna ska täcka de kostnader för bland annat övertid och inhyrd personal på vårdcentralerna Brunnsgården och Samariten som uppstod när dagakuten i Karlshamn stängdes.

Att primärvården nu behöver mer pengar är dock ingenting som förvånar moderaten och oppositionsrådet Alexander Wendt som redan från början var kritisk mot till stängningen av dagakuten.

– Det här är precis det vi förutspådde. Det fanns ingen plan för hur primärvården skulle ta hand om de här patienterna. Man kan ju inte bara flytta 450 patienter från Blekingesjukhuset utan att skjuta till mer resurser, säger han.  

Enligt Rosmarie Nilsson tyder dock antalet patienter under sommaren på att trycket på vårdcentralerna i Karlshamn håller på att avta.

Men att det här är sista gången hon ber Landstingsfullmäktige om extra pengar för att täcka kostnader för övertid och inhyrd personal på Brunnsgården och Samariten vågar hon inte lova.

– Det får vi se när året är slut, säger Rosmarie Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".