Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Madsens ubåt där Kim Wall ska ha dött efter att ha fått en tung lucka i huvudet.
1 av 2
Madsens ubåt där Kim Wall ska ha dött efter att ha fått en tung lucka i huvudet. Foto: Johan Nilsson/TT.
Stort medialt intressse föör fallet i Köpenhamn
2 av 2
Stort medialt intressse för fallet i Köpenhamn Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio.

Ubåtsägaren Peter Madsen häktas för mord

Vår korrespondent David Rasmusson om förhandlingarna
2:16 min

Peter Madsen häktas för mord, enligt Köpenhamns byret som går på åklagarens linje. Han sitter häktad i fyra veckor till, till den 3 oktober.

Den danska ubåtsägaren Peter Madsen erkänner brott mot griftefrid då han, som han sagt i förhör, begravde Kim Walls kropp till sjöss. Hans förklaringen till hennes död är att hon fick en tung lucka i huvudet.

Peder Madsen har hittills nekat till brottsanklagelser. Tjugofyra dagar har gått sedan den misstänkte häktades för att ha orsakat journalisten Kim Walls död. Nu är det dags för omhäktningsförhandling och åklagarsidan yrkar på en skärpt rubricering.

Dörrarna var stängda förra gången, men varken då eller i dag har den misstänkte något problem med om de hålls öppna i Köpenhamns tingsrätt (byret).

– Min klient har fortfarande ett intresse i att det är en öppenhet i ärendet, det önskar han fortfarande, säger försvarsadvokat Betina Hald Engmark till TT och förklarar att Madsen samtidigt hade förståelse för att det blev lyckta dörrar senast.

Ubåtsägarens förklaring om att journalisten Kim Wall dött i en olycka ombord på ubåten och, som han själv uttrycker det, "begravts" till sjöss presenterade han för rätten vid häktningsförhandlingen den 12 augusti.

Enligt Madsen var det en olycka där Kim Wall fått en 70 kilo tung lucka till tornet i huvudet medan de var ombord.

– Kim Wall hade störtat ned och låg med benen i precis den riktning som tornluckan är, säger Peter Madsen under häktningsförhandlingen.

Den svenska journalisten drabbades av kramper, och när Madsen letade efter hennes puls hade hon ingen. Blod spred sig över golvet och han insåg att hon var död.

Han tänkte sedan sänka båten och ta livet av sig själv, men ändrade sig.

Kim Walls anhöriga var inte informerade om den misstänktes förklaring och det var bland annat skälet till att häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Så småningom förde Köpenhamnspolisen vidare den misstänktes förklaring och har även presenterat flera punkter från utredningen, bland annat:

1. "Genombrottet": Torson som hittades vid Amagers sydvästkust och blod från ubåten har matchats med dna från Kim Walls tandborste och hårborste.

2. Kroppen har stympats med avsikt.

3. Ubåten har sänkts med flit.

Med tanke på att flera uppgifter i utredningen presenterats av polisen är läget annorlunda nu när det handlar om huruvida dörrarna ska vara stängde eller inte, resonerar Betina Hald Engmark.

– Polisen har ju valt att ge många upplysningar och löpande informera om utredningen, så skäl som angavs för stängda dörrar förra gången finns ju inte längre. Kanske finns det därför en möjlighet för öppna dörrar, men jag vet inte. Normalt i sådana här fall försöker man att hålla dörrarna stängda så länge som möjligt.

Förutom att åklagarsidan vill ändra rubricering till mord alternativt dråp och brott mot griftefrid ska det även yrkas på en rättspsykiatrisk undersökning.

– Vid nästa förhandling kommer det att vara naturligt att yrka på att det genomförs en rättspsykiatrisk undersökning, sade specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen till BT tidigare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".