ångestbilen Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand
Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand gör ångestpodden. Foto: Anton De Visscher /SVT

De kan bli "Årets röst"

"Vad är egentligen en influencer?"
1:19 min

Ångestpodden, som görs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från Karlshamn, har nominerats till Begriplighetspriset och Stora Influencerpriset.

– Det känns som att vi verkligen hittat vår egen röst så därför var det extra roligt att bli nominerade, säger Ida Höckerstrand.

Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand är bästa vännerna som lämnade Karlshamn för Stockholm och startade en podcast om psykisk hälsa och ohälsa.

På ett lättsamt sätt prata om en tung fråga. Många gånger kan det vara ganska svårt.

Pratar om ångest
Ångestpodden vänder sig främst till ungdomar och handlar om ångest och psykisk ohälsa.

– Jag tror vi försöker hitta ett ganska så personligt och eget sätt för att få ut vår röst. Att på ett lättsamt sätt prata om en tung fråga. Många gånger kan det vara ganska svårt, säger Ida Höckerstrand.

Får folk att förstå
Begriplighetspriset delas ut av av organisationen Publik till en person eller organisation som har lyckats med att få gemene man att förstå ett krångligt ämne eller fråga.

När man tittade på statistiken så sa den något helt annat.

Motiveringen lyder "För att de varje vecka, i 2,5 år på Ångestpodden, pratar om ångest och psykisk ohälsa bland ungdomar på ett begripligt sätt". 

Hur upplever ni att man innan er har pratat om just de här ämnena med unga?

– Problemet var ju att man inte pratade om det alls så när vi själva blev drabbade så trodde vi att vi var några av få utvalda i Sverige, säger Sofie Hallberg.

– Men när man tittade på statistiken så sa den något helt annat. Och uppenbarligen så var det många fler som kunde relatera till det vi pratar om.

Delas ut för första gången
Stora Influencerpriset är ett branschpris som ges till någon eller några som leder branschen framåt. Det delas för första året ut av organisationen United Influencers. Ångestpodden är nominerad i kategorin "Årets röst".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".