En toalett med armstöd.
1 av 3
Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
Närbild på en man med glasögon.
3 av 3
Per-Ola Mattsson, kommunalråd (S) i Karlshamn. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Facklig kritik mot upphandling av assistans

"Det här har gått väldigt snabbt"
3:25 min

Karlshamns kommun får kritik för hur det gick till när kommunen lade ut de personliga assistenterna på entreprenad. Bara hälften av de anställda som påverkades följde med i övergången.

Många av de anställda är missnöjda med övergången och upplever att man hamnat i kläm.

– Jag håller så klart med våra medlemmar när det säger att det här har gått väldigt snabbt. Tiden var väldigt knapp från det att man fattade beslutet till att verksamheten skulle gå över nu i september, säger Ylva Eriksson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Karlshamn.

Hon lägger ansvaret på politikerna som fattade beslutet.

– Den här kritiken har vi framfört till arbetsgivaren, att man borde ha senarelagt övergången. Men arbetsgivaren har inte fått någon respons från politiken.

Bristande kommunikation
I slutet av juni fick de berörda assistenterna ett brev från kommunen där de ombads bestämma sig om de vill följa med i verksamhetsövergången eller stanna kvar inom kommunen.

De hade fram till den 7 juli på sig att bestämma sig. Men bara drygt hälften skulle då ha hunnit träffa den nya arbetsgivaren eftersom de redan hunnit gå på semester.

Utöver det har de assistenter som gått över till Carelli men redan tagit ut hela sin semester under året nu en semesterskuld till kommunen då man bytt arbetsgivare.

– Det har inte varit den mest optimala tiden för våra medlemmar att göra det här, säger Ylva Eriksson.

Finns det något mer ni från facket kunnat göra för att undvika den här situationen?

– Hade vi haft ett samtal med politiken där de inledningsvis haft dessa funderingar så hade vi kanske kunnat hamna på en annan nivå.

– Men nu sitter vi med ett annat facit på hand som vi inte känner oss så bekväma med för våra medlemmar.

Kommunalrådet beklagar
Kommunalrådet i Karlshamn Per-Ola Mattsson (S) beklagar om brukare och personal farit illa, men mycket mer kan han inte kommentera.

– Det drabbar ju självklart brukarna men det är ju omsorgsnämnden som har tagit beslutet. Det har inte hanterats av kommunstyrelsen, säger han.

För att spara pengar
När beslutet fattades förra året var det med bakgrund av att omsorgsnämnden behövde spara pengar. Det förändrade kollektivavtalet för de personliga assistenterna gör att omsorgsnämnden sparar en uppskattad summa på nio miljoner kronor.

– Nämnden har ju att hantera den ekonomi man har fått av kommunfullmäktige och det är ju skattepengar. Om man då kan bedriva den verksamheten till ett pris som är nio miljoner lägre så måste man ju överväga det, säger Per-Ola Mattsson.

Vi har försökt nå Leif Håkansson (S) ordförande i omsorgsnämnden, men han befinner sig på tjänsteresa och har ännu inte kunnat kommentera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".