Markus Alexandersson (S) och kommunlogo.
Det är provocerande att bemanningsföretag hämmar tillgången till socionomer, anser ordföranden. Foto: André Kvist/Sveriges Radio/privat.

Nämndordförande: "Fortast möjligt avveckla"

"Ohållbart att det ska fungera så här på lång sikt "
0:42 min

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Markus Alexanderson (S) anser att konsulttjänsterna inom IFO måste avvecklas snarast och att de borde ha upphandlats enligt lagen.

Markus Alexandersson (S) påpekar den svåra utmaning som socialtjänsten i Sölvesborg och hela landet befinner sig i. Med rekryteringssvårigheter och ett ökat arbetstryck.

Samtidigt är han upprörd på den marknad av bemanningstjänster som vuxit fram.

– Det gör utbudet och tillgången till socionomer ännu mindre, det upplever jag som provocerande, att tjäna pengar på att nyttja den bristen, säger han.

"Ohållbart på lång sikt"
Att individ- och familjeomsorgen konsulttjänster inte har varit upphandlade är enligt ordförande beklagligt. Han har själv propsat på att arbetet med ett ramavtal måste skyndas på.

– Det ska naturligtvis ha upphandlats. Det är en brist och ett misstag som bara är att beklaga. Från nämnden har vi tagit beslut att fortast möjligt avveckla de konsulter som finns inne. Det är ohållbart att det ska fungera så här på lång sikt, säger Markus Alexandersson.

Det finns en politisk enighet inom nämnden att fasa ut konsulter och en önskan att anställa egen personal. Samtidigt är ansvaret och uppdraget av största vikt. Nu hoppas den nämndens ordförande att de fel som har begåtts ska åtgärdas.

– Vi har sen en tid tillbaka varit medvetna om att vi måste bli bättre på att ha ramavtal. Det viktigaste är att ställa saker och ting till rätta, göra om och göra rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".