Man som svetsar.
Många av de mindre företagen i blekinge tror på framtiden, men det är inte alltid så lätt att hitta personal. Foto: Ulf Palm/TT

Nöjda företagare har svårt att rekrytera

"Positiv tid framför sig"
3:30 min

Många av länets mindre företag ser goda möjligheter till att expandera, men svårighet att få tag i den personal är det största hindret.

När den så kallade "Småföretags barometern" idag presenterades visade den att företagare i Blekinge är ganska nöjda med sin situation.

När det gäller tron på tillväxt ligger Blekinge i topp i landet, bara i Västerbotten är tron på framtida tillväxt högre.

Svårt att rekrytera
Tillväxten i orderingången har förvisso minskat något, men ligger fortfarande högre än snittet i riket.

Det man ser som det största hindret för tillväxt är svårigheten att få tag i den personal man behöver.

Kreativa
Mats Henriksson biträdande kontorschef på Swedbank i Blekinge, som har varit med och tagit fram barometern säger att företagare behöver vara kreativa i jakten på folk att anställa.

– Ja, men behöver nog många gånger gå utanför sin bekvämlighetszon och bland annat undersöka det stöd som samhället kan ge när man behöver rekrytera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".