Saab Kockums
Saab Kockums Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Stor industriaffär – ett sextiotal anställda får ny arbetsgivare

"Det är svårt att få tag på så kompetens personal"
4:09 min

Ett sextiotal ingenjörer, projektledare och svetsare har fått en ny arbetsgivare efter att Saab Kockums tagit över Areva Uddcombs verksamhet i Karlskrona.

För kärnkraftsindustrin som en gång var en betydande del av det lokala näringslivet markerar affären slutet på en epok. Men för Saab Kockums kunde den inte kommit lägligare.

– Eftersom vi har ett stort rekryteringsbehov samtidigt som Areva Uddcomb behöver minska sin personalstyrka har vi diskuterat oss fram till den här lösningen, säger platschefen Anders Claesson. 

Saab Kockums ska de närmaste åren leverera två toppmoderna ubåtar till det svenska försvaret och räknar med att behöva rekrytera runt 200 personer. 

– Det är svårt att få tag på så kompetens personal som Areva Uddcomb kan erbjuda oss, säger Anders Claesson. 

Areva Uddcomb hade redan innan affären en stor del av sin verksamhet på Saab Kockums område i Karlskrona.

En institution på kärnkraftsmarknaden
Men så har det inte alltid varit. På 70-talet byggde företaget den anläggning på Verkö som först togs över av ABB och sedan i våras ägs av danska NKT.

Där tillverkades reaktortankarna till kärnkraftverken i både Oskarshamn och Ringhals. Och som mest sysselsatte företaget 800 personer.

Att Areva Uddcomb nu blir ett renodlat konsultföretag med säte i Helsingborg utan egen produktion är något som vd:n Ulf Strindlöv har dubbla känslor kring.

– De anställda i Karlskrona kommer att ha goda utvecklingsmöjligheter hos Saab Kockums. Men Uddkomb har varit en institution på den svenska kärnkraftsmarknaden så det finns förstås en viss känsla av vemod kring den här affären, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".