En gapande mun och händerna på en tandläkare som har instrument i händerna.
Dricker man ofta energidrycker så försvinner tandsubstans. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Energidryck går hårt åt tänder på idrottare

"Dricker man ofta energidrycker så försvinner tandsubstans"
3:07 min

Tandläkare Philip Cullin i Karlskrona har märkt att det är främst människor som vill hålla sig i form som drabbas av tandproblem på grund av energidrycker.

– Använder man energidryck som en träningsdryck och lägger på en sockerlösning i munnen så sköljs den bort sämre eftersom man är torr i munnen.

Philip Cullin säger också att energidrycker ofta innehåller citronsyra och det ger en frätande effekt på tänderna och dricker man ofta energidrycker så försvinner tandsubstans.

Philip Cullin berättar att han och hans kollegor ser att det ofta är människor som vill ta hand om sin hälsa och tränar mycket som drabbas av tandproblem på grund av energidryck. Det är även de som redan dricker mycket läsk och sedan även börjar med energidryck som drabbas. 

Ibland kan patienter få problem på kort tid.

– Om man har en patient under en lång tid så kan man se att någon drabbas på ett år eller halvår. 

Philip Cullin tipsar de som vill fortsätta att dricka energidryck men vill slippa tandproblem att skölja med vatten efter att man druckit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".