Lise-Lotte Faming ringer runt för att hitta vem som äger pengarna som kommit till kommunen.
Lise-Lotte Faming ring runt för att ta reda på var pengarna hör hemma. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.

Mystiska miljoner kräver kommunalt detektivarbete

1:38 min

Varje år betalas miljontals kronor in till Karlskrona kommun - pengar som kommunen inte vet var de hör hemma. För en del av pengarna krävs det rejäla detektivinsatser.

Flera hundra miljoner kronor hamnar varje år på ett särskilt konto i Karlskrona kommun. Där hamnar pengar som betalats in lite slarvigt. Alltså där det saknas en uppgift eller en siffra som gör att ekonomerna inte omedelbart vet om pengarna ska vidare till en skola, ett vägprojekt eller ett äldreboende. 

– Då får vi titta och se om bankgirot tillhör en viss förvaltning, säger Lise-Lotte Faming, redovisningsekonom på Karlskrona kommun.

– Ibland ser vi att pengarna betalats in på en insättningsautomat på till exempel Borgmästaregatan. Och då får vi fundera på vilka kommunala verksamheter som finns i det området och ringa dem. 

Hundratals miljoner
Det rör sig om hundratals miljoner som passerar det här kontot varje år. Allt som oftast klarnar det efter någon dag när de olika ekonomisystemen har synkats. Men en del inbetalningar förblir mysterier och då börjar ett detektivarbete. För pengarna måste hamna rätt.

– Här till exempel har Riksbanken betalat in pengar till äldreförvaltningens bankgiro. Då är det troligen en dagverksamhet som lämnat in gamla ogiltiga sedlar. Och då får man börja ringa och mejla, säger Lise-Lotte Faming.

Är det svårt att vara pengadetektiv?

– Nej, inte svårt. Det är egentligen lite kul. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista