Förtöjda fartyg vid en militärövning marinbasen Karlskrona. Foto: Carina melin/Sveriges Radio
Förtöjda fartyg på marinbasen Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Polsk sjöman drunknade vid militärövning

"Konstaterat att en person har avlidit"
1:13 min

En polsk sjöman har omkommit i samband med den militära övningen Northern Coasts. Händelsen utreds som arbetsplatsolycka.

Det var två polska sjömän som vid 23-tiden på fredagkvällen hamnade i vattnet i örlogshamnen i Karlskrona. En av dem är bekräftad avliden.

Två personer i vattnet
– Det påbörjades ju återupplivningsförsök och sen transporterade man vidare med ambulans till sjukhus, säger marinbasens informationschef Carolina Lorentzon Nilsson.

De båda sjömännen transporterades till Blekingesjukhuset, men det gick inte att rädda livet på en av sjömännen.

Hur de två männen hamnat i vattnet kunde hon inte svara på under lördagsmorgonen. Men det var under ledig tid som drunkningen hände.

– Det var två personer i vattnet. En som hade ramlat i och en som försökte rädda den andra, säger brandmästare Kent Hoff på räddningstjänsten.

Enligt uppgifter ska det ha varit kaotisk stämning och mycket folk på platsen.

Marinchefens tankar går till anhöriga
Polska myndigheter har meddelat anhöriga.

– Jag vill uttrycka mina kondoleanser till den polska marinen. Våra tankar går till sjömannens familj och hans skeppskamrater ombord, säger marinchef Jens Nykvist på Försvarsmaktens hemsida.

Inför övningen har marina fartyg från en rad nationer samlats i örlogshamnen i Karlskrona och fartygen flaggar idag på halv stång för att hedra den omkomne polske sjömannen. 

Den polske sjömannen som överlevde vårdas på sjukhus med lindriga skador, uppger Blekingesjukhuset.

Inga misstankar om brott
Även polisen tillsammans med militärpolis larmades till olycksplatsen.

Polisens presstalesman Fredrik Bratt för region syd berättar att orsaken till att den polske sjömannen trillade i vattnet var att han halkade.

– Det var mycket berusade personer när vi kom till platsen, men det är oklart vilken status det var på de två personer som hamnade i vattnet.

Först uppgav polisen att det inte fanns någon misstanke om brott. Men på lördagskvällen skriver polisen Blekinge på sin hemsida att en förundersökning har inletts om misstänkt arbetsplatsolycka genom vållande till annans död. Utredningen leds av kammaråklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".