Flagga på halv stång.
En polsk sjöman som skulle medverka i försvarsövningen Northern Coast avled under natten efter en drunkningsolycka. Foto: Försvarsmakten

Dykare hittade omkomne polske sjömannen på botten

"Vi fick upp killen efter 4-5 minuter"
0:59 min

Räddningstjänsten fick använda dykare för att få upp den nu avlidna sjömannen som drunknade vid marinbasen. Flera personer hade försökt rädda honom innan räddningstjänst kom fram.

En polsk sjöman som själv hoppat i vattnet och blev medvetslös.

– Han fick vi upp ganska snabbt, han var medvetslös men vi gjorde HLR och fick i gång honom. Ambulansen tog hand om honom och samtidigt fick vi reda på att det var ytterligare en som ramlat överbord, säger Conny Jensen, brandmästare under räddningsaktionen.

Låg på botten
Räddningstjänsten fick använda dykare för att få upp den andre mannen, som låg på botten när de hittade honom. Han har nu avlidit. Mannen som försökt rädda honom vårdas nu på sjukhus med lindriga skador.

Många ville hjälpa till och polisen fick främst inrikta sig på att fler inte hoppade i så vi kunde göra vårt jobb.

Det var strax efter 23:00 under fredagskvällen som de två männen hamnade i vattnet mellan två militärfartyg vid örlogskajen på marinbasen. De skulle medverka vid försvarsövningen Northern Coast de kommande dagarna.

Mycket folk
Enligt Conny Jensen var det tumult på platsen när de kom fram.

De var ju mest chockade, det var en kamrat som hade ramlat i.

– Många ville hjälpa till och polisen fick främst inrikta sig på att fler inte hoppade i så vi kunde göra vårt jobb.

– De var ju mest chockade, det var en kamrat som hade ramlat i och de hade ju inte fått upp den här killen.

Marinchefen beklagar
I dag hålls flaggorna på marinbasen på halv stång. Marinchefen Jens Nykvist uttalade sig under morgonen i ett pressmeddelande.

– Jag vill uttrycka mina kondoleanser till den polska marinen. Våra tankar går till sjömannens familj och hans skeppskamrater ombord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".