En svensk örlogsflagga på halv stång i akterna på ett militärt fartyg och en vy över många fartyg på marinbasen i Karlskrona.
De marina fartyg som ska delta i militärövningen Northern coasts flaggade på halv stång för att hedra den sjöman som drunknat. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sverges Radio.

Polis utreder drunkningsolyckan på marinbasen

Sent i fredagskväll drunknade en polsk sjöman i örlogshamnen i Karlskrona. Nu har en förundersökning om misstänkt arbetsplatsolycka genom vållande till annans död inletts.

Den polske sjömannen drunknade i samband med den militära övningen Northern Coasts sent i fredagskväll. Sjömannen trillade i vattnet och räddningstjänsten dykare hittade honom senare på botten.

På Blekingesjukhuset konstaterades att sjömannen hade avlidit.  

Händelsen hanterades först av polisen som en olycka utan misstanke om brott, men omrubricerades under lördagen. En förundersökning om misstänkt arbetsplatsolycka genom vållande till annans död har inletts. Utredningen leds av kammaråklagare.

Den båt som den drunknade polska sjömannen tillhörde kommer att lämna Karlskrona och försvarsövningen Northern Coasts.

Northern Coasts är en av de största årliga multinationella övningarna med marint fokus i Östersjöområdet. I år står Sverige som värd och övningen genomförs i södra och mellersta delarna av Östersjön. I övningen deltar bland andra Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Norge, Danmark, Belgien, Nederländerna, Kanada och Tyskland samt Nato-förband. Omkring 5 000 personer deltar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".