En bild på svenska militärbåtar och en bild på ryska stridsflygplan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Mikhail Metzel/TT

Expert: Ökad risk för incidenter när försvarsövningar hålls samtidigt

Försvaret tonar ner risken: Vill man inte att det ska bli incidenter så blir det inga incidenter
2:09 min

Under måndagen inleds den stora svenska försvarsövningen Aurora och på torsdag inleds den ryska övningen Zapad. Båda pågår samtidigt i Östersjöområdet, och experter varnar för att det kan öka risken för incidenter mellan militära flyg och fartyg i området.

– I och med att det är två stora övningar samtidigt finns alltid risken för incidenter. Östersjöområdet kommer vara mer fyllt av militär verksamhet än på mycket länge, säger före detta överstelöjtnanten Jörgen Elfving.

De senaste åren har det flera gånger hänt att ryska flygplan och fartyg kommit farligt nära flyg och fartyg från Sverige och Nato. I samband med Aurora kommer enheter från Sverige, Finland och USA röra sig i området samtidigt med ryska marinen och flygvapnet.

Experter har varnat för ökad risk och Jörgen Elfving håller med. Det som särskilt ökar risken menar han är att ovanligt många spaningsplan från Nato kommer att svepa så nära den ryska övningen som möjligt och svenskarna lär också vara intresserade, samtidigt som ryska spaningsenheter lär vilja granska Aurora på nära håll.

– Det är väl kanske mest risk för incidenter i luften med tanke på dels det stora intresset från västlig sida mot Zapad och att signalspaningsflygningar är en bra metod att hämta hem underrättelser. I det här ska man också se den rysk irritationen över västliga signalspaningsflygningar, säger Jörgen Elfving.

Samtidigt antar jag att Ryssland kommer att ha ett förhöjt intresse också av Aurora?

– Ja, det är ju uppenbart. Ryssland har ett intresse av att se hur vår försvarsförmåga utvecklas och även samarbetet med andra nationer.

Generalmajor Bengt Andersson, övningsledare för Aurora tonar ner riskerna för incidenter mellan de övande enheterna då de ska vara på olika delar av Östersjön.

– Ja, min bedömning är att vill man inte att det ska bli incidenter så blir det inte incidenter, säger Bengt Andersson.

Men han håller med om att exempelvis rysk spaning kan orsaka problem i samband med Aurora. Någon direktkontakt mellan övningarna för att avvärja incidenter finns inte. Däremot kan då exempelvis svenska Gripenplan som ska skydda de svenska gränserna rycka ut.

– I min övningsledning har jag förbindelseofficerare med den skarpa insatsstaben så att om någonting händer som påverkar Aurora så får jag direkt reda på det och samtidigt om vi får information som är intressant för den skarpa verksamheten så informerar vi dem omedelbart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".