En bild på fasaden till Blekinge Tingsrätt.
Två chaufförer har suttit häktade närmare ett år misstänkta för att ha fört in ett stort parti med knark till Sverige via Verköhamnen. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Häktningstid på ett år för misstänkta knarksmugglare

I snart ett år har två ukrainska lastbilschaufförer suttit häktade i Karlskrona, misstänkta för att ha försökt smuggla in drygt 300 kilo cannabis i landet.

De båda chaufförerna greps på Verkö i oktober i fjol och nyligen beviljades kammaråklagare Lars Wilhelmsson vid internationella åklagarkammaren i Malmö det senaste av en lång serie anstånd med åtalet. Det skriver Sydöstran.

Det har varit flera olika orsaker till att åtalet dröjt, nu senast är det att den del av utredningen som sker i Polen dröjer.

Beslutet om anstånd har överklagats av den ene chaufförens försvarare, Per Swahn, och ärendet ligger nu i Högsta Domstolen.

Den andre chaufförens försvarare, Eric Vidner, menar också att häktningstiden har varit makalöst lång, men han berättar att han fått signaler om en rättegång i oktober.

Båda chaufförer nekar till brott och uppger att de inte känt till narkotikan i lasten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".