Fabian Månsson Stefan Löfven
Stefan Löfven på sitt besök på Hasslö i somras. Foto: Johan Nilsson/TT

SD lämnar in misstroendeförklaring mot Löfven

Sverigedemokraterna lägger idag ett misstroendevotum i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven (S) med anledning av regeringens hantering av it-skandalen vid Transportstyrelsen. 

Video: Transportstyrelsens it-skandal

Alldeles nyss sa Sverigedemokraten Paula Bieler att den läggs fram i slutet av den debatt om ensamkommande flyktingar som just nu pågår riksdagen.

Det krävs 35 ledamöter för att kunna lägga ett förslag om misstroende i riksdagen och Sverigedemokraterna har 47 ledamöter.

Omröstning i riksdagen kommer att ske efter att frågan har bordlagts två gånger och omröstning väntas bli på fredag. För att förslaget ska gå igenom krävs 175 röster.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att Stefan Löfven måste avskeda tre av sina ministrar, infrastrukturministern, inrikesministern och försvarsministern, innan riksdagen öppnar. I annat fall har beskedet varit att man tänker rikta en misstroendeförklaring även mot statsministern. 

Två av dem, infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman har lämnat regeringen till följd av skandalen.

I går öppnade riksdagen och försvarsminister Peter Hultqvist sitter ännu på sin post. Det gör att Sverigedemokraterna nu också lämnar in en misstroendeförklaring mot statsministern.

I går, tisdag, medverkade partiledare Jimmie Åkesson i Ekots Studio Ett.

– Det hänger så klart ihop med it-skandalen under sommaren och det faktum att han hade en möjlighet i dag att ommöblera i sin regering - han gjorde inte det, säger Jimmie Åkesson.

– Jag har också meddelat att jag inte tror på de förklaringar vi ser från regeringskansliet i den här frågan. Jag är helt övertygad att Stefan Löfven har vetat om det här långt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".