En porträttbild på Emelie Limér i gul tröja.
1 av 2
Emelie Limér pluggar digital bildproduktion på BTH i Karlshamn. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Emelie Limér sitter vid en bärbar dator och tittar på en film.
2 av 2
kortfilmen EPAR ligger nu uppe på Youtube. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Berättar i filmprojekt om våldtäkterna hon utsatts för

"Vi fick bryta flera gånger för jag mådde så dåligt"
5:31 min

När Emelie Limér var 12 år blev hon våldtagen. I ett film- och fotoprojekt på utbildningen på Blekinge tekniska högskola, BTH, berättar hon nu om övergreppen.

"De turades om. En hade det trevligt medan de andra fyra greppade tag i en arm eller ett ben. Jag var tolv år. Och detta var bara första gången."

Emelie Limér tittar rakt in i kameran när hon berättar om gruppvåldtäkten hon utsattes för som 12-åring. 

Berättar för första gången
Det är i filmen EPAR, bokstäverna RAPE baklänges, som hon för första gången berättar om vad hon var med om. 

– När vi fick i uppgift av kursledaren att förmedla en känsla genom film eller bild så bestämde jag mig. Jag ville berätta om våldtäkterna, säger Emelie Limér.  

De turades om. En hade det trevligt medan de andra fyra greppade tag i en arm eller ett ben. Jag var tolv år. Och detta var bara första gången.

Tillsammans med en kurskamrat skapade hon den självbiografiska kortfilmen, där minnesfragment från övergreppen varvas med scener där hon skriver i en dagbok. 

Började gråta
När visningsdagen kom var det tydligt att de två studenterna verkligen hade lyckats med uppdraget - att förmedla en känsla. 

– Kursledaren grät och två av de andra studenterna var tvungna att lämna klassrummet eftersom de inte orkade se, berättar Emelie Limér.

 Vi fick bryta flera gånger eftersom jag bröt ihop 

Omvälvande process
Och för hennes egen del var det extremt omvälvande att skapa den här filmen. Minnen väcktes till liv och känslor som hon tryckt ner i ett helt decennium kom upp till ytan. 

– Vi fick bryta flera gånger eftersom jag bröt ihop. En dag låg jag bara och skakade på sängen i några timmar efter att vi hade filmat, berättar hon.

EPAR är inte det enda projektet på det här temat som Emelie Limér skapat under sin utbildning på BTH. Snarare genomsyrar mäns våld mot kvinnor allt hennes arbete.

Minska tabut
I somras gjorde hon en fotoserie med citat från kvinnor som blivit misshandlade. Och syftet med projekten är att minska tabut som finns kring att prata om sådana här upplevelser. Men också att få de som utsatts att känna sig lite mindre ensamma.

– Om bara en tjej såg min film och kände sig bättre, så skulle det vara värt allt jobb, säger Emelie Limér.  

Har du varit utsatt för övergrepp och behöver stöd?

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, ROKS, kan hjälpa dig att komma i kontakt med din lokala kvinnojour. Där kan du få den hjälp du behöver att antingen anmäla brott, få samtalsstöd eller råd om vård.

Tjejjouren.se kan du komma i kontakt med en tjejjour eller ungdomsjouri närheten. Med dem kan du chatta, mejla eller prata i telefon. Flera kan du också besöka. De erbjuder också samtalsstöd, hjälp att anmäla brott eller råd om vård. Du kan vara helt anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".