Per Magnusson, SRF Ronneby. Foto Anders Lundqvist
Per Magnusson har själv inget behov av taltidning då han kan använda sin surfplatta för att ta del av tidningarnas innehåll.

Svår teknik bakom taltidningar stjälper synskadade

"Problemet är oftast tekniken"
3:40 min

Sedan tekniken för att använda taltidningar förändrades har det blivit allt svårare för de synskadade att ta till sig tidningens innehåll.

Det är tekniken som är främsta hindret för synskadade som inte använder taltidning. Det säger Per Magnusson på Synskadades Riksförbund i Ronneby.

Som P4 Blekinge tidigare kunde berätta så har lokaltidningarnas taltidningsprenumerationer minskat med mellan 60 och 70 procent sedan 2010 här i Blekinge.

Och Per Magnusson säger att många äldre som är synskadade har svårt att lära sig den nya tekniken.

– Jag har pratat en hel del med mina medlemmar och det är så att problemet för dem är oftast tekniken, säger Per Magnusson som menar att det var enklare förr.

– Då läste man in en bit utav tidningen, då var det bara en on och off-knapp att hantera, säger han.

Bättre förr
För tre år sedan gick man över helt till den nya tjänsten som innebär att taltidningen innefattar hela tidningen, till skillnad från tidigare när utvalda nyheter spelades in på CD-skiva. Per Magnusson menar att det finns fördelar med den nya tekniken, för de som har kunskapen som krävs för att utnyttja den.

– Det måste vara väldigt bra för att kunna läsa hela tidningen, för de som har möjligheten och klarar av tekniken, säger Per Magnusson.

Som ordförande i Synskadades Riksförbund i Ronneby har han hört såväl positiva reaktioner såväl som negativa kring den nya lösningen.

– Tyvärr har det varit mest negativa röster då det varit så svårt att använda och läsa apparaturen. Många av medlemmarna är lite till åldern kommen, är man inte van tekniken kan det nog vara lite svårt, säger han.

Människor isoleras
Är det då något problem att de synskadade i allt lägre utsträckning tar del av nyheter via taltidning? Enligt Per Magnusson är svaret enkelt.

– Ja, människorna blir mer isolerade från verkligheten. Tidningen berättar vad som händer i världen och runt omkring, lokalt såväl som internationellt. Vill man delta i det som händer har man ett behov av att läsa tidningen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".