Misstänkt profil står ikryssat i de två papper 27-åringen fick från den turkiska passpolisen.
Misstänkt profil står ikryssat i de två papper 27-åringen fick från den turkiska passpolisen. Foto: Daniel Persson/SR Malmö

27-årige svensken regimkritisk på nätet – nekades inresa i Turkiet

Korrespondenten: Mängder som avvisats utan förklaring
4:07 min

Han har varit där en handfull gånger – men när 27-åringen som studerar på BTH i förra veckan reste till Istanbul blev det stopp. "Suspicious profile" skrev passpolisen i ett dokument innan de slängde ut honom.

Själv är 27-åringen, som har rötterna i irakiska Kurdistan, men som har bott i Sverige sedan nio års ålder och nu pluggar på BTH, övertygad om att det handlar om hans ursprung.

För, enligt honom, finns det inga legitima anledningar att neka honom inresa. Han är varken politiskt aktiv eller uppträdde på något klandervärt sätt i passkontrollen.

– Mina föräldrar är uppväxta i Saddam Husseins Irak, så av dem har jag fått lära mig att när man är en totalitär stat ska man respektera polisen och myndigheterna där. Så jag hade det i bakhuvudet, så det blev mycket "sir" och "please" och så där.

Men det räckte inte?

– Bevisligen inte.

27-åringen sattes på ett plan tillbaka till Köpenhamn och helgresan som han hade planerat med sina vänner blev aldrig av. Nu är han orolig för att händelsen ska påverka hans framtida möjligheter att besöka Turkiet.

– Jag försöker att tänka att detta var turkiska staten som gjorde det här mot mig. Jag har många turkiska vänner, och jag hoppas verkligen inte att den här händelsen, i mitt inre omedvetna jag, ska göra att jag får negativ inställning till den turkiska kulturen.

– För jag vet att det inte är det folket i Turkiet som har gjort det här mot mig, utan att det är en totalitär stat, säger 27-åringen.

I en kommentar till Sveriges Radio tillbakavisar den turkiska ambassaden att de systematiskt avvisar personer med samma ursprung som 27-åringen.

P4 Malmöhus har sökt passpolisen i Istanbul utan någon framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".