En ung man framför en rabbat.
1 av 2
Osama Alrahhal, Karlskrona Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
En ung kvinna står framför en asfaltsplan, hon ler.
2 av 2
Lamija Atovic på Vägga Gymnasieskola. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Så tycker gymnasieeleverna om de inställda lektionerna

"De ska följa lagen"
1:28 min

Gymnasieskolor i Blekinge kontrollerar inte om man man faktiskt erbjuder eleverna alla de undervisningstimmar som krävs enligt skollagen. Hör eleverna själva om vad de tycker.

Osama Alrahhal går första året i ekonomilinjen på Af Chapmangymnasiet i Karlskrona och han tycker att skolan borde ställas inför samma krav som eleverna gör.

– Skolan ska följa lagen, för annars kanske vi inte kan få de poängen. För att komma in på juristlinjen krävs ganska mycket. Ifall vi har missat timmar så kan det påverka oss, säger han.

Kontrolleras inte
På många gymnasieskolor finns inte medlen för att registrera och kontrollera alla lektioner som ställts in i slutet av året. I de fallen kan rektorer och huvudmän omöjligt veta om man faktiskt har gett alla elever den minimitid de ska få i skolan.

Det händer tillräckligt ofta för att det ska bli märkbart.

"Kan vara skönt"
Jakob Svensson som går sista året på Törnströmska gymnasiet ser problemet i att skolorna kanske inte kontrollerar undervisningstiden i slutändan så tycker han att det kan vara skönt med inställda lektioner ibland.

– Det händer tillräckligt ofta för att det ska bli märkbart, säger Jakob Svensson.

– Om man har korta dagar med lite lektioner och en lektion ställs in då märks det. Men om vi får lite extratid i en redan hetsig dag så är det rätt skönt.

Granskning under hösten
Skolinspektionen ska under hösten granska problemet i hela Sverige. I veckan har man varit på Vägga Gymnasieskola i Karlshamn efter ett slumpmässigt utvalt besök.

Lamija Atovic går första året där och säger att hon inte tycker det har varit mycket inställda lektioner i år.

Vad skulle du känna om du fick reda på att du inte får alla undervisningstimmar som du har rätt till?

– Jag skulle bli glad, säger hon med glimten i ögat.

Varför skulle du bli glad?

– För det betyder mindre tid i skolan.

Lamija Atovic tar tillbaka sitt skämt. Hon svarar självklart på vad riskerna skulle vara om elever inte får all den tid som de har rätt till.

– Man blir väl sämre i skolan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".