Sölvesborgs poliskontor och polisbil.
1 av 4
Antalet inbrott och stölder har halverats sedan 2015. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Stortorget i Sölvesborg.
2 av 4
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Sölvesborg, trafik och polisbil
3 av 4
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.

Yrkeskriminella inlåsta – färre brott i Sölvesborg

"De försörjer sig mer eller mindre på brott"
3:38 min

Antalet stölder och inbrott i Sölvesborg har halverats sedan 2015. Orsaken är att några av de mest brottsaktiva medborgarna sitter bakom lås och bom.

För tredje året i rad minskar anmälningarna av stölder och inbrott i Sölvesborg. Det gäller brottskategorierna:

  • inbrott
  • tillgrepp av fordon
  • stölder utan inbrott
  • bilinbrott

En stor orsak till den nedåtgående trenden är att flera av de mest brottsaktiva personerna avtjänar straff.

– Det är personer som har ett långvarigt missbruk och har varit etablerade länge i kommunen. De försörjer sig mer eller mindre på brott, helt enkelt skaffa pengar till sitt missbruk. Så det är dem vi försöker ligga på, säger Mats Hadartz, kommunpolis.

Satsning mot yrkeskriminella
Det är en grupp på tio till tolv personer. Framförallt är det män i åldern 25 till 40 år men det finns även äldre och yngre som polisen håller koll på.

Av dessa sitter nu fem eller sex i fängelse och det är enligt polisen en stor anledning till att stölder och inbrott blivit färre. 

Vi satsar på att jaga dem så mycket som möjligt, att de blir dömda för brotten de begår. Vi har kunskap om fordon, boende och försöker leta efter dem.

Mats Hadartz berättar att det behövs bättre samarbete mellan kriminalvården och det öppna samhället för att dessa personer ska lämna sin kriminella bana.

Medborgarlöftet att få tag i dessa i hög grad brottsaktiva personerna verkar vara på god väg att uppfyllas. Det menar Daniel Berg (S) som är ordförande i brottsförebyggande rådet i Sölvesborg.

– Det viktigaste är att de kommer ut och kan få en egen försörjning och bostad så de slipper återfalla i brott, säger han.

"Utslagna rutor och demolerade handskfack"
Att stölder och inbrott har halverats sedan 2015 märks av. Det menar butiksinnehavaren Ann-Kristin Eriksson. Hon driver en butik nära centrum men bytte lokal i år från den gamla några meter bort.

– Vi hade ett par stölder i den gamla butiken men här har jag inte märkt av det, säger Ann-Kristin Eriksson som upplever det som tryggt och lugnt i staden. 

Vid ena sidan av Stortorget står Alf Lundbeck och hans kamrater och skyddar sig mot regnet. Några stölder och inbrott har de ingen uppfattning om men skadegörelse upplever de som en vanligare företeelse. Något Alf fick uppleva i början av sommaren.  

– Jag kom ner en morgon och då stod bilen på parkeringsplatsen med utslagna rutor och demolerade handskfack. Det kändes hemskt, säger Alf Lundbeck som berättar att han har flera grannar med liknande erfarenheter. 

Enligt polisen har skadegörelsebrotten ökat generellt i Sölvesborg i år. Då gäller det på stan, klotter och dylikt. Skadegörelser på bil har däremot sjunkit väldigt kraftigt. Vilket resulterar i en normal siffra för skadegörelsebrott sammanlagt. 

Anmälda brott

Hittills i år har det anmälts 207 brott.

2016 anmäldes 292 brott.

2015 anmäldes 395 stycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".