Tallskog
1 av 2
Tallen är en delikatess för vilt. Foto: Ruud, Vidar/TT.
en älg står i skogen.
2 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Tallstammen på väg tillbaka

"Det är möjligt att man har haft en viss överskattning av hur mycket älg det varit"
1:35 min

Den senaste inventeringen av skogen visar att det går bättre för tallen. Men ännu är det inte tillräckligt låga betesskador från bland annat älg.

I västra och mellersta Blekinge har tallstammen börjat återhämta sig. Den senaste inventeringen visar att färska betesskador från vilt har minskat. I mellersta området från 19 till 10 procent och i väst från 32 till 9 procent på två år. 

En klar förbättring berättar Stig Hermansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, men han är inte helt nöjd.

– Skadorna ackumuleras ju och byggs på för varje år. Ska man ha ett produktionsbestånd som blir bra och där det blir kvalitetstimmer i framtiden så bör det inte vara mer än 3 till 5 procent, säger han.

Omtyckt föda
Tallarna i Blekinge har tidigare varit extremt utsatta av vilt, främst är det av älg och rådjur som uppskattar ungträdens smak. Men orsaken till att det nu vänt kan bero på att älgarna är färre än man trott.

– Det är en årlig avskjutning av älgstammen, det är möjligt att man har haft en viss överskattning av hur mycket älg det varit. Det är nog onekligen så att älgstammen gått ner de senaste åren.

För RASE vilket är benämningen på rönn, asp, sälg och ek har förekomsten minskat något i båda områdena. 

Hoppas på ett trendbrott
Men Stig Hermansson är glad över att den utsatta tallen är på väg tillbaka. Detta trendbrott, som han hoppas det är, gynnar skogsindustrins ekonomi och framtida generationer som en dag ska fälla träden. 

– Jag hoppas det är så. Det är inte bara i Blekinge som det är en förändring, utan vi ser det på fler håll i Götaland, säger Stig Hermansson. 

Inventeringen för östra Blekinge är färdig nästa år. Den senaste mätningen 2016 visade att betesskadorna ökade med tio procent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".