Valsedlar Kyrkovalet 2017.
Foto: André Kvist/Sveriges Radio.

Rekordmånga röstade i kyrkovalet

Socialdemokraterna fortsatt störst i Sverige
1:58 min

Valdeltagandet i årets val till Svenska kyrkan är det högsta sedan 50-talet. Socialdemokraterna fick flest röster och Sverigedemokraterna ökade mest procentuellt i landet.

Enligt de preliminära siffrorna har över 920 000 personer röstat i årets kyrkoval, en ökning med omkring 30 procent jämfört med förra valet och det största valdeltagande på 67 år.

– Det är helt fantastiskt att vi har nått över 18 procent i valdeltagande, det är på 50-talet senaste vi hade de siffrorna, säger Anki Bondesson.

Slutligt valresultatet
Men totalt är det 5,2 miljoner medlemmarna i Svenska kyrkan som har rösträtt:

– Ja, men det är många som röstat. Vi kommer att komma över en miljon som röstat, det tycker vi är bra, säger Anki Bondesson.

Det slutgiltiga valresultatet kommer Svenska kyrkan presentera först vid månadsskiftet september/oktober då bland annat förhandsrösterna är medräknade.

Enligt det preliminära valresultatet har Socialdemokraterna fortsatt flest röster, på 30 procent i det högsta beslutande organet kyrkomötet, en liten ökning jämfört med förra valet.

Jesper Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i kyrkomötet.

– Det är fantastiskt kul att vi kunnat se att vi fått fler röster än vi någonsin fått, sedan vi införde direkta val till kyrkomötet. Det är klart att det är fantastiskt att vi fått så många röster och ett så stort förtroende, säger Jesper Eneroth.

SD ökade mest
Direkt val till kyrkomötet infördes 2001. Sverigedemokraterna var den nomineringsgrupp som ökade mest i procent räknat, med drygt tre procentenheter och har nu drygt nio procent. Julia Kronlid är Sverigedemokraternas kyrkopolitiska talesperson.

– Vi önskade ju att göra ungefär en fördubbling och med det resultatet som vi har i dag tycker jag att vi i alla fall ligger nära det. Sen hoppas vi att det ska ge ytterligare lite till när vi får resultatet från förtidsröstningen, säger Julia Kronlid.

Centern och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, posk, har båda ökat med omkring två procentenheter i kyrkomötet. Den nomineringsgrupp som minskade mest var Borgerligt alternativ, som nu har 8,1 procent, 4,5 procentenheter mindre än förra valet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".