Linus Axelsson chef kirurgkliniken Blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Linus Axelsson chef kirurgkliniken Blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Försvarar Blekinges prostataoperationer

"Vi lever upp till kvalitetskraven"
3:14 min

Prostatacancerförbundet och ledande urologer kräver att prostatacanceroperationerna utförs på färre platser i landet för att kirurgerna ska kunna vänja sig vid den komplicerade operationen.

För att utföra prostatacanceroperationer med så lite risk för biverkningar som möjligt, krävs att en kirurg gör minst 25 operationer per år med den avancerade operationsrobot som används.

– Resultatet när alla landsting ska göra samma sak blir att ingen gör det riktigt bra, säger Calle Waller, ordförande i Prostatacancerförbundets forskningsråd. 

"Påverkar snarare negativt"
Men kirurgen Linus Axelsson på Blekingesjukhuset tror att det kan påverka vården negativt att utföra operationerna på färre platser i landet.

– Vi behöver ju ha duktiga urologer även i Blekinge. Att ha en robot gör att man är en attraktiv arbetsgivare och det är då lättare att rekrytera och behålla de bästa urologerna, säger han.

"God nog"
Linus Axelsson berättar att kirurgerna på Blekingesjukhuset kommer upp i det antal som Socialstyrelsen rekommenderar, alltså 25 operationer per år.

– Och vi mäter ju kvaliteten och ser att den är god nog. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".